Εξομολόγηση Λυκουρέζου: Εγώ, η Ζωή και οι… απιστίες μου

Εξομολόγηση καρδιάς από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο στην εκπομπή της Κατερίνας Λάσπα

«Επιβιώσαμε 41χρόνια. Περάσαμε φουρτούνες, περάσαμε μπουνάτσες και τελικά φτάσαμε εδώ. “Εφυγε” δυστυχώς νωρίτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φύγει».

Συγκλονίζουν τα λόγια του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Πέντε μήνες μετά τον αναπάντεχο χαμό της Ζωής Λάσκαρη, της Ζωής του, ο γνωστός ποινικολόγος έκανε μια κατάθεση ψυχής στην εκπομπή της Κατερίνας Λάσπα. «Δυστυχώς, αυτή η κοινή ζωή διακόπηκε. Ευτυχώς “έφυγε” στον ύπνο της, που είναι μια ευλογία. Αλλά το κενό είναι μεγάλο και η συμφιλίωση με αυτή τη μόνιμη απουσία πάρα πολύ δύσκολη» δήλωσε με συγκίνηση, κοιτάζοντας με τα υγρά από τα δάκρυα μάτια του τη φωτογραφία της πάνω στο βαρύ ξύλινο γραφείο του.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος δεν μένει πια στο σπίτι στο Πόρτο Ράφτη. Επέστρεψε στο κέντρο της Αθήνας και εργάζεται ακόμα περισσότερες ώρες. «Εκείνο το σπίτι ήταν δημιούργημά της, τα πάντα ήταν -αν θέλεις- έργο της Ζωής. Συνεπώς, ένα άδειο σπίτι χωρίς τη Ζωή δεν ήταν δυνατόν να μπορέσει να με κρατήσει με τίποτα. Ζούσαμε στο Πόρτο Ράφτη, γιατί αυτή ήταν η επιλογή της. Εμένα πάντα το κέντρο μού άρεσε, πάντα το αγαπούσα και πάντα το αγαπώ. Αλλά, εφόσον ήθελε να μένουμε στο Πόρτο Ράφτη, έμενα μαζί της. Από τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή, ήθελα να είμαι πάλι στο κέντρο, να είμαι κοντά στο γραφείο, στους γνωστούς και τους φίλους, για να έχω μια άμεση επικοινωνία» ανέφερε ο δικηγόρος.

«Εργάζομαι από το πρωί ως το βράδυ και, εκτός από τα ποινικά -επειδή έχω ένα πολύ καλό επιτελείο-, ασχολούμαι και με άλλες υποθέσεις, εμπορικές, οικονομικές, αστικές, real estate, και προσπαθώ να διευρύνω τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες. Δουλεύω από το πρωί ως το βράδυ, κουβαλώντας την εμπειρία των πολλών ετών, αλλά και τη ζωντάνια ενός εφήβου που διατηρώ» σημείωσε ο Αλέξανδρος.

Ο 84χρονος νομικός, με λόγια τρυφερά, γεμάτα αγάπη, και χιλιάδες ευτυχισμένες αναμνήσεις να «τρέχουν» στο μυαλό του, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι η Ζωή Λάσκαρη ήταν εκείνη που τον επέλεξε για σύζυγο: «Από τη στιγμή που την έπεισα να γίνει γυναίκα μου -διότι δική μου ήταν η προσπάθεια, και τελικά με επέλεξε-, από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε τον κοινό δρόμο για 41 χρόνια. (…) Φτάσαμε στο σημείο κάποια στιγμή να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον ποιος θα λατρεύει τον άλλον περισσότερο». Και κατέληξε μιλώντας για τις απιστίες του. «Βεβαίως είχαμε και συγκρούσεις σε πολλά θέματα κατά καιρούς, αλλά τελικά βοηθούν. Την ενοχλούσαν οι διάφορες μικροπεριπέτειές μου, τις οποίες είχε καταγγείλει και δημόσια. Δεν το κράταγε…» τόνισε, νιώθοντας παράλληλα ευγνώμων για την επιμονή και την υπομονή της αείμνηστης συζύγου του.

Οταν η κουβέντα έφτασε στην κόρη τους Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, ο γνωστός ποινικολόγος δήλωσε με απόλυτη σιγουριά: «Η Μαρία Ελένη είναι μια δεύτερη Ζωή. Με συγκίνηση και υπερηφάνεια το λέω. Μετά την πάροδο της μάνας της, αποφάσισε να κρατήσει ζωντανή τη θεατρική σκηνή “Ζωή Λάσκαρη”. Η Ζωή είχε παραγγείλει ένα έργο, μια κωμωδία, που είχε σκοπό να ανεβάσει η ίδια. Δεν πρόλαβε, δυστυχώς… Η Μαρία Ελένη πήρε την πρωτοβουλία, τροποποίησε το σενάριο, το έργο, τους άξονες, προσέθεσε έναν ρόλο για την ίδια και ξεκίνησε να παρουσιάζει την παράσταση “Δουλειές με φούντες” στη μνήμη της μάνας της».

Και, πριν καλά-  καλά τελειώσει τη φράση του, η Κατερίνα Λάσπα τού παρουσίασε ένα τρυφερό βίντεο από τη μοναχοκόρη του. «Μπαμπάκα μου, σε αγαπάω πάρα πολύ. Είμαι πολύ ευτυχισμένη που είμαστε δεμένοι και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο μας. Θυμόμαστε πάντα τη μαμάκα και νομίζω ότι και οι δύο έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον» είπε με λατρεία στον πατέρα της η Μαρία Ελένη. Και συνέχισε: «Θαυμάζω την αντοχή σου και τη δύναμή σου, μπαμπά μου. Έχεις μια αισιοδοξία σαν τη μαμά, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τον πόνο. Χαίρομαι που είμαι κόρη σου, που μεγάλωσα σε αυτό το σπίτι, που μου δώσατε ό,τι μου δώσατε».