Επέκταση των συνοριακών ελέγχων για 2 χρόνια αποφάσισε η Ε.Ε.

25.1.2016

Ένα βήμα από την κατάργηση της ζώνης Σένγκεν βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία για την επέκταση των συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια.

Με την Ευρώπη να πασχίζει να βρει μία αποτελεσματική απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει τεθεί αντιμέτωπη η Ένωση, οι υπουργοί στη σύσκεψή τους στο Άμστερνταμ, σήμερα, ουσιαστικά έδειξαν προς τα έξω τη σύγχυση που επικρατεί για το ολοένα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων που περνά από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προχωρήσει τη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην παράταση μέχρι και δύο χρόνια των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων.

Οι 28 υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να ερευνήσει τη νομική και πρακτική βάση έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, καθώς δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη μείωση του αριθμού των προσφύγων, όπως δήλωσε ο Κλάας Ντάικχοφ. Ο Ολλανδός υφυπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης προέδρευσε του Συμβουλίου.