Επίσκεψη Μαρίας Απατζίδη σε Βούλα, Βάρη και ​Βάρκιζα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 η βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη επισκέφθηκε με συνεργάτες της την περιοχή της Βάρκιζας και της Βάρης, μετά από αίτημα ενεργών δημοτών, που ανησυχούν για την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή τους.

Η ομάδα των ενεργών δημοτών αποτελείτο  από τον κ. Δημήτρη Κυπριώτη, πρώην υποψήφιο δήμαρχο και πρώην δημοτικό σύμβουλο, αξιωματικό εν αποστρατεία, τον κ.Βασίλη Μαμελετζή, γραμματέα του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών και ιδιοκτήτη της  Δημόσιας Ομάδας 3Β  Σκεπτόμενοι Δημότες,  και από τον κ. Βασίλη Σιαμέτη, τοπικό σύμβουλο Βάρης, πρώην σύμβουλο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και πρώην πρόεδρο Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Σαρωνικού.

Η κυρία Απατζίδη και η ομάδα του ΜέΡΑ25 ξεναγήθηκαν  στην Πλατεία της Βάρκιζας, στο Ρέμα Κόρμπι και στο Ρέμα Μηλαδέζας, όπου διαπίστωσαν τα σοβαρά προβλήματα  που αλλοιώνουν το φυσικό κάλλος της περιοχής. Είναι έκδηλη η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού που έχουν λάβει χώρα διαχρονικά σε αυτή την πανέμορφη άκρη της Αττικής. Είναι προφανής η ύπαρξη υπερ-επενδυτικών σχεδιασμών με γνώμονα το κέρδος και χωρίς καμία ευαισθησία για την  ποιότητα ζωής ή την ασφάλεια των κατοίκων.

Η Παραλία της Βάρκιζας είναι καλυμμένη από σειρά ογκωδών οικημάτων κτισμένων σε  προσχώσεις εκεί που παλαιότερα «έσκαγε το κύμα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να δει τη θάλασσα από το δρόμο. Ανατολικότερα, είναι εμφανής η μετατόπιση χάραξης του ρέματος Κόρμπι κατά παρέκκλιση της φυσικής διαδρομής των υδάτων του ρέματος. Η Περιφέρεια Αττικής , για άγνωστο λόγο, αποφάσισε να «λοξοδρομήσει» το ρέμα, ωστόσο  οι εργασίες  έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται  ελώδη στάσιμα ύδατα που αποτελούν εστία μόλυνσης,  λίγα μόλις μέτρα μακριά από την παραλία των λουομένων. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, το  70% των εδαφών γύρω από το Ρέμα Κόρμπι καλύπτεται από αυθαίρετα κτίσματα εκτός σχεδίου πόλεως. Μάλιστα τρία σχολεία και ένα γήπεδο είναι χτισμένα επάνω στο ρέμα (θέση Μηλαδέζα), το οποίο σε συνθήκες  παρατεταμένων βροχοπτώσεων μπορεί να πλημμυρίσει με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Όπως καταγγέλλουν οι δημότες, στην έκταση που καλύπτεται από τις εγκαταστάσεις του YABANAKI έχουν κοπεί όλα τα ψηλά δέντρα, για να αντικατασταθούν από ομπρέλες και άλλα στέγαστρα. Επιπλέον, αναφέρεται μεγάλη δυσαρέσκεια λόγω της ηχορύπανσης και της κοσμοσυρροής στα παραλιακά κέντρα μέχρι τις πρωινές ώρες. Αμφισβητείται η ύπαρξη άδειας λειτουργίας νυχτερινού κέντρου στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Η κα Απατζίδη διαβεβαίωσε τους καταγγέλλοντες δημότες ότι είναι και θα παραμείνει στο πλευρό των τοπικών φορέων και θα συνδράμει στην πίεση που ασκούν και θα ασκήσουν για να εφαρμοστούν τα ενδεδειγμένα μέτρα  διόρθωσης-βελτίωσης των συνθηκών που θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή . Η βουλεύτρια δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 στηρίζει σταθερά τη βιώσιμη ανάπτυξη , την αειφορία και τον σεβασμό στο περιβάλλον, και επιδιώκει τη συσπείρωση των πολιτών σε αυτή την κατεύθυνση, με σύμπνοια και ομοθυμία για το γενικό καλό.