Άκρως επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε η εν εξελίξει κατασκευή του ΧΥΤΒΑ στην περιοχή Κεραμιδέζα της Δ.Ε. Τανάγρας, καθώς και η επικείμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στο χώρο των υπό κατασκευή εγκαταστάσεων.
Ο νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Σίνης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΒΑ στην περιοχή Κεραμιδέζα. Το αίτημα αυτό είναι συνέχεια των προσωρινών μέτρων που είχαν κατατεθεί τον Ιούλιο του 2023, όταν έγιναν τα πρώτα έργα στο γήπεδο της εγκατάστασης.
Βεβαίως, ο κ. Σίνης είπε ότι το βασικό είναι η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ στις 5 Ιουνίου και η θετική έκβαση της επισημαίνοντας ότι η Εταιρία έχει δικαίωμα ανταιτήματος και οι εργασίες να συνεχιστούν κανονικά.
Η αντιπολίτευση δια του επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση και Προοπτική» Νίκου Παπαϊωάννου και του Δημοτικού Συμβούλου Χρ. Σαμουρέλη έθεσαν σειρά ερωτήσεων, στο νομικό σύμβουλο του Δήμου, ζητώντας του εξηγήσεις γιατί καθυστέρησε η κατάθεση του αιτήματος και φτάσαμε στο σημείο μηδέν. «Θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι για αυτή την εξέλιξη και να είχαμε ενεργήσει ταχύτερα». Ο κ. Σίνης από την πλευρά του τόνισε ότι «εμείς κινηθήκαμε μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας για να έχουμε στοιχεία πάνω στα οποία θα στηρίζαμε το αίτημα».
Η αντιπολίτευση, καθώς και μεγάλη μερίδα κατοίκων της Τανάγρας ζήτησαν διευκρινήσεις και από τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια για τις νομικές κινήσεις στις οποίες προέβη ο Δήμος ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες του δήμου επισημαίνοντας ότι «Απέναντι μας έχουμε ένα μεγάλο όμιλο. Εμείς είμαστε ένας μικρός δήμος. Δίνουμε τη μάχη. Μπορεί να δούμε και εκπλήξεις στο τέλος της υπόθεσης και να αλλάξει χώρο η εγκατάσταση».
Ο κ. Περγάλιας τόνισε ότι πουθενά δεν υπάρχει η υπογραφή του για την κατασκευή ΧΥΤΒΑ στα όρια του Δήμου. «Ξεκινήσαμε» είπε «με την κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου και τότε σε συνάντηση όλων των συμβαλλόμενων, στη Λειβαδιά, θέσαμε δεκατέσσερεις προϋποθέσεις, μαζί με τον π. Ιωάννη Οικονομίδη, για την κατασκευή του πάρκου, όπου καμιά δεν έγινε αποδεκτή στο τελικό σχέδιο. Εμείς ψηφίσαμε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Βιομηχανικό Πάρκο, για να σταματήσει η άναρχη δόμηση στην οποία δεν αναφέρονταν πουθενά για κατασκευή ΧΥΤΒΑ, εντός ή εκτός Βιομηχανικού Πάρκου».
Υποστήριξε ότι «η συμμετοχή του Δήμου στο Δ.Σ. έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό. Εμείς ουδέποτε κληθήκαμε στις διαβουλεύσεις να εκφράσουμε την άποψή μας. Τώρα έρχεται η εταιρία και ζητάει να μας ενημερώσει στο Δ.Σ. Είναι αργά».
Επίσης η αντιπολίτευση αλλά κα οι πολίτες ζήτησαν να τους δοθεί η περιβαλλοντική μελέτη, την οποία ζήτησε ο Δήμος, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ και τις επιπτώσεις του. Ο δήμαρχος Βασίλης Περγάλιας απάντησε ότι η μελέτη είναι στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων να τη διαβάσουν, όποτε θέλουν.
Καθοριστική ήταν και η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συζήτηση και συγκεκριμένα του Μιχάλη Γιαλούρη, ο οποίος συνέβαλε θετικά και με ενωτικό πνεύμα στην όλη διαδικασία λέγοντας ότι «ο στόχος είναι κοινός και κανένας δεν είναι απέναντι σε κανέναν».
Στο Δημοτικό Συμβούλιο γνωστοποιήθηκε, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Βουγέση ότι κατά τη συνεδρίαση του, σήμερα, κατόπιν αιτήματος του Κώστα Μαρκόπουλου αποφασίστηκε, ομόφωνα, να συγκληθεί ένα διευρυμένο συμβούλιο με τη συμμετοχή του Υπουργού της Περιφέρειας και του Δήμου και να συζητηθεί το θέμα.
Ο Δήμαρχος Τανάγρας αντέδρασε λέγοντας ότι μια τέτοια συνεδρίαση δεν μπορεί να διοργανωθεί στο Δημαρχείο Σχηματαρίου.
Στη συνέχεια ο Γ. Βουγέσης τόνισε ότι όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε τι θέλουμε. «Στην περιοχή μας» είπε «υπάρχει η Βιομηχανία, άρα πρέπει να διαχειριστούμε και τα απόβλητά τους Δεν είμαστε κατά του ΧΥΤΒΑ Διαφωνούμε για το χώρο. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται δέκα χιλιάδες άτομα δεν είναι δυνατόν να κλείσουν και να μείνουν άνεργοι. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους».
Ακολούθως ο Δήμαρχος ζήτησε και έγινε αποδεκτό να συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου το συντονιστικό των παρατάξεων του δήμου και να αποφασίσουν για ένα κοινό ψήφισμα και τη διαδικασία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στη Κεραμιδέζα.