Επεισόδια στην Ειδομένη – Εγκλωβισμένοι παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες

3.12.2015

Το μαρτύριο για χιλιάδες πρόσφυγες- μετανάστες στην Ειδομένη συνεχίζεται από την απροθυμία των Σκοπίων να επιτρέψουν τη διέλευσή τους προς την ΕΕ.

Και σήμερα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς οικονομικοί μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη επιχειρούν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ενώ επιτίθενται σε πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση.

Σύμφωνα με το Mega, στο σημείο κατευθύνονται αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη.

«Κανένας δεν θα περάσει (τα σύνορα), εάν δεν περάσουμε κι εμείς» φωνάζουν οι οικονομικοί μετανάστες, αντιδρώντας στην απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα μόνο των προσφύγων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, όταν οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Ιράν επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη ανυψώσει φράχτη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απάντησαν με τη ρίψη χημικών, απωθώντας τους μετανάστες στην ουδέτερη ζώνη, ενώ σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον ένας αστυνομικός έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.