Επεισόδια στον Έβρο για τον «αντι-προσφυγικό» φράχτη

31.10.2015

Ένταση  και χρήση δακρυγόνων το απόγευμα στις Καστανιές Έβρου, όταν 500 άτομα από την Αθήνα, τα Ιωάννινα,  τη Λάρισα τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα έφτασαν στη συνοριακή γραμμή κι επιχείρησαν να γκρεμίσουν το φράχτη που έχει κατασκευαστεί με στόχο την αποτροπή της ελεύθερης εισροής μεταναστών στη χώρα μας.

Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν στο φράχτη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν παραταχθεί μπροστά στις μπάρες της συνοριακής διάβασης, εμπόδισαν τους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Κύριο αίτημα της πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη είναι η απομάκρυνση του φράχτη στα σύνορα, τον οποίο χαρακτηρίζουν «σύμβολο αποκλεισμού» και «αιτία των πνιγμών προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο».

Στην πορεία διαμαρτυρίας στον Έβρο παίρνουν μέρος αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και στην Κομοτηνή και μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη συμμετέχουν άτομα και συλλογικότητες, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο, Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία Μικρόπολις, το Κέντρο Αγώνα Τούμπας και μία ομάδα νομικών για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.