Επιβραδύνεται η οικονομία στην Κίνα

19.1.2016

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία της Άπω Ανατολής καθώς συνεχίζεται η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας της δεύτερης  σε μέγεθος  του πλανήτη και κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Αυτή η επιβράδυνση προκαλεί έντονο προβληματισμό στις αγορές και σε αυτό οφείλεται εν πολλοίς και η πτώση των χρηματιστηρίων στις διεθνείς αγορές ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται μια νέα οικονομική κρίση

Συγκεκριμένα η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2015 στο 6,9%, που αποτελεί το κατώτερο επίπεδο εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την επίμονη επιβράδυνση της δραστηριότητας παρά την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών που, για πρώτη φορά, αντιπροσώπευσε πέρυσι πάνω από το μισό του ΑΕΠ.

Ο επίσημος αριθμός του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών για πέρυσι αντιστοιχεί στη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο και βρίσκεται σημαντικά κάτω από την ανάπτυξη του 7,3% που είχε καταγραφεί το 2014.

Τους πρώτους μήνες του 2015, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε άνοδο 6,8% σε ένα χρόνο, επιβραδυνόμενο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις που είχαν κάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο 18 εμπειρογνώμονες.

Οι αριθμοί αυτοί εξετάζονται επισταμένα καθώς, ακόμη και εξασθενημένος, ο ασιατικός γίγαντας παραμένει ένας από τους κύριους κινητήρες της ανάπτυξης στον πλανήτη, ο μείζων πρωταγωνιστής του διεθνούς εμπορίου και ένας κολοσσιαίος καταναλωτής πρώτων υλών. Η ανάπτυξη της Κίνας θεωρείται κινητήρας για την παγκόσμια οικονομία και παρακολουθείται από τους επενδυτές σ’ όλο τον κόσμο. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα έτρεχε περίπου στο 14%.

Το Πεκίνο είχε θέσει επίσημο στόχο για την ανάπτυξη το 7%. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έχει δηλώσει πως ακόμη και ένας βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν αποδεκτός, εφόσον δημιουργούνταν νέες θέσεις απασχόλησης.