Επικίνδυνα τεταμένη η κατάσταση στην Κύπρο

Εξαιρετικά θερμή είναι η κατάσταση στην Κύπρο καθώς  η εταιρία TOTAL ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ και η Τουρκία απαντά με ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αύριο και μεθαύριο,  σε απόσταση 14 Ναυτικών Μιλίων δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα,  εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 5,6 και 7 τα οποία διεκδικεί η Τουρκία.

Η  ενέργεια αυτή της Τουρκίας συνιστά πρόκληση οι συνέπειες της οποίας είναι άγνωστο που μπορούν να οδηγήσουν καθώς, ήδη, στην περιοχή σπεύδει το  αμερικανικό αεροπλανοφόρο « Τζώρτζ Μπους», ενώ από την Ελληνική πλευρά  η φρεγάτα« Νικηφόρος».

Κοτζιάς: Αν η Τουρκία κλιμακώσει, θα έχει κόστος

Την ίδια ώρα «καμπανάκι» στην ‘Άγκυρα για την τακτική των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χτύπησε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1. Ο Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενόψει αυριανής άφιξης της πλατφόρμας γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11, δήλωσε ότι έως τώρα οι Τούρκοι διατυπώνουν «φραστικούς λεονταρισμούς». Για να προειδοποιήσει: «Αν κάνουν πρακτικά βήματα θα έχουν κόστος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Navtex της Αγκυρας

Με Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη του Φιλελεύθερου, η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. (Η περιοχή εμφανίζεται με τον Νο3 στον χάρτη).

Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αυτή την περίοδο αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.

Απόψε είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται, εκτός απροόπτου, το γεωτρύπανο West Capella στο σημείο της γεώτρησης, ώστε να ξεκινήσει διαδικασίες σταθεροποίησης και προετοιμασίας. Το σημείο γεώτρησης και περιοχή σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από αυτό, προστατεύονται για λόγους ασφάλειας με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, το West Capella στις 9.00 το πρωί σήμερα, βρισκόταν σε απόσταση 170 ναυτικών μιλίων από το σημείο γεώτρησης και σε ευθεία πορεία προς αυτό.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε το πρωί της Τρίτης για το αν ασκούνται πιέσεις και εάν γίνονται σκέψεις για αναβολή σε ότι αφορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως «ούτε ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή».

/