Επικοινωνώντας με τα παιδιά μας και… όχι μόνο!

Μέρος 1ο.

Σήμερα θα δούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες της επικοινωνίας μας με τους άλλους και κυρίως με τα παιδιά μας.

  1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους.

Ακούστε προσεκτικά αυτά που σας λένε τα παιδιά και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά τους δίνοντάς τους ένα όνομα, π.χ. αυτό ακούγεται πολύ εκνευριστικό. Εάν το παιδί σας επιθυμεί κάτι το οποίο δεν μπορείτε να του προσφέρετε, χρησιμοποιείστε τη φαντασία για να το ικανοποιήσετε π.χ Αχ, να γινόταν αυτή η μπανάνα τώρα αμέσως ώριμη για χάρη σου!

  1. Ενθαρρύνετε την αυτονομία τους.

Προτρέψτε τα να κάνουν επιλογές π.χ τι θέλεις να φορέσεις, το κόκκινο ή το μπλέ; Δείξτε σεβασμό σε κάθε προσπάθειά τους π.χ είναι δύσκολο να ανοίξεις αυτό το κουτί, μερικές φορές βοηθάει…Μη τα ανακρίνετε όλη την ώρα. Μερικές φορές ένα «καλωσόρισες» είναι αρκετό. Μη σπεύδετε να απαντήσετε στις απαντήσεις τους, ρωτήστε τα εκείνα τι νομίζουν για το θέμα. Ενθαρρύνετέ τα να βρίσκουν λύσεις στα θέματα που τα απασχολούν μόνα τους (ίντερνετ ή απευθυνόμενα σε ειδικούς) Τέλος μην τους αφαιρείτε την ελπίδα. Ακόμα κι αν κρίνετε πως αυτό που θέλουν να κάνουν δεν θα επιτύχει, εξηγήστε τους ότι θα είναι μία καλή εμπειρία για εκείνα.

  1. Επαινέστε τα.

Ένα «μπράβο» ή ένα «συγχαρητήρια» δεν είναι αρκετό. Περιγράψτε τους τι βλέπετε, πως αισθάνεστε και αν μπορείτε, συνοψίστε την αξιέπαινη συμπεριφορά τους με μία λέξη π.χ βλέπω ένα καθαρό δωμάτιο κι ένα στρωμένο κρεβάτι, είναι ευχάριστο να περπατάς σε αυτό το δωμάτιο, αυτό λέγεται τάξη.

Ακολουθώντας στην επικοινωνία μας τα παραπάνω tips, ο συνομιλητής μας θα καταλάβει πως τον ακούμε προσεκτικά και πως ενδιαφερόμαστε πραγματικά για εκείνον. Ειδικότερα για τα παιδιά μας, τα ωθούμε με τη συμπεριφορά μας να μας εμπιστευτούν και να μοιραστούν μαζί μας την πραγματικότητά τους. Τέλος, τα στηρίζουμε να γίνουν αυτόνομα και να χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους.

Στο επόμενο άρθρο, θα ολοκληρώσουμε με άλλα τρία tips, που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας  με τους άλλους.

Μέχρι τότε, να περνάτε καλά, γιατί το αξίζετε.

(Adel Feiber & Eleine Mazlis, 2021)