Επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέτρα προτείνουν οι δανειστές σύμφωνα με την WSJ

17.4.2016

Επιπλέον μέτρα λιτότητας εξετάζουν οι δανειστές, σε περίπτωση που η Αθήνα χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, γράφει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση αυτή θα ισχύσει στο πλαίσιο της προσπάθειας να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει τα λεγόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ύψους έως περίπου 3 δισ. ευρώ, πέρα από το πακέτο των περίπου 5 δισ. ευρώ σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών, το οποίο ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, ανέφεραν στην WSL αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, τα οποία ορίζει η περσινή συμφωνία, θα πρέπει να εφαρμόσει τα επιπλέον μέτρα.

Σύμφωνα με τ6ο δημοσίευμα, η Γερμανία στηρίζει την ιδέα αυτή, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και όπως αναφέρουν από την πλευρά των δανειστών οι αξιωματούχοι, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί αυτ6ή τη συμφωνία.

Με την ιδέα των έκτακτων μέτρων θα ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζουν οι δανειστές. Η Κομισιόν θεωρεί ότι μέτρα λιτότητας της τάξεως των 5 δισ. θα είναι αρκετά προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ όμως δεν είναι τόσο αισιόδοξο για αυτό επιμένει σε μέτρα 8 δις. ευρώ, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστ6ικό το στόχο του 3,5%, η Γερμανία όμως επέμενε αυτή την εβδομάδα να μην αλλάξει αυτός ο όρος της συμφωνίας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΝΤ, τις τελευταίες μέρες στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, κατέληξαν στα έκτακτα μέτρα, ως έναν τρόπο για να συμβιβαστούν οι αντιφατικές εκτιμήσεις των δανειστών και να παρουσιάσουν μία κοινή πρόταση στην Αθήνα.

Περικο9πές στις συντάξεις και στις φοροαπαλλαγές, αντί για αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, προτείνει το ΔΝΤ, όπως ανέφερε πηγή από τι2ς διαπραγματεύσεις στη WSJ.

Τα έκτακτα μέτρα στηρίζει η Γερμανία, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τα νομοθετήσει τώρα, ώστε να ενεργοποιηθούν αυτόματα αν χρειαστεί. Υποσχέσεις που δε4ν θα είναι δε3σμευτικές δεν θα είναι αποδεκτές από το Βερολίνο.

Αξιωματούχος των δανειστών ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα έχε3ι πρόβλημα με τα έκτακτα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστούν, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα για να πετύχει τον στόχο του 3,5%.