20.2.2016
Επιστρέφουν πιθανότατα την 1η Μαρτίου οι εκπρόσωποι των θεσμών για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης με όλα τα θέματα ανοιχτά.
Με την αποστολή και των τελικών οικονομικών στοιχείων για το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων μέσω της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ηγεσία των ομάδων των δανειστών, οριστικοποιήθηκε η προκαταρκτική περίοδος της αξιολόγησης.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, οι οποίοι παίζουν ουσιαστικά το ρόλο του προπομπού και των προϊσταμένων τους στο πιο ουσιαστικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων. Οι επικεφαλής των ομάδων αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου για να ξεκινήσουν τις συναντήσεις από την Τρίτη 1η Μαρτίου.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, αλλά ακόμη όλα τα βασικά θέματα της αξιολόγησης είναι ανοιχτά, αφού σε κάθε ένα από αυτά υπάρχουν μεγάλες διαφορές στρατηγικής
.Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλύτερη σύγκλιση υπάρχει για την νέα Ανεξάρτητη Αρχή Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, που θα διαδεχθεί την ΓΓΔΕ και θα αυτονομηθεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών. Καλά πήγαν και οι συζητήσεις για τη νέα κλίμακα αποδείξεων που θα απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο μισθωτοί και συνταξιούχο
Μεγαλύτερη απόσταση έχουν να διανύσουν όμως κυβέρνηση και θεσμοί, για τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος (με φόρους έως 50% ή και 55%), αλλά και εκείνη για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που προτείνει η κυβέρνηση. «Αγκάθι» για τον φόρο εισοδήματος θεωρούνται ιδιαίτερα οι αυξήσεις φόρων στους αγρότες.
Χάσμα χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές στο Ασφαλιστικό, γι’ αυτό πρώτα θα καταφτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που είναι αρμόδια για τα δημοσιονομικά (fiscal teams) και θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί θα διερευνήσουν το μέγεθος της τρύπας στον Προϋπολογισμό από την χαμηλή απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του 2015, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ κλπ.