Επιστρέφει το ΔΝΤ στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου

6.1.2016

Στην Αθήνα επιστρέφει στις 18 Ιανουαρίου η Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μαζί με δεκαμελές επιτελείο προκειμένου να  ασχοληθούν με το ελληνικό ζήτημα και τα προβλήματα, που εμποδίζουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ευελπιστούν στην εύρεση λύσης για το ασφαλιστικό, μέχρι την ημέρα αποχώρησης των εκπροσώπων του ΔΝΤ από την Ελλάδα στις 30Ιανουαρίου. Παρά το χάσμα κυβέρνησης-θεσμών, στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και αν έχουν στενέψει τα περιθώρια.

Οι πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή για το ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η «μητέρα των μαχών» από την  έκβαση του οποίου θα κριθεί και η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Μέχρι τώρα η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ασαφής, αφού δεν πληρούνται οι όροι που έχει θέσει. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει με την επίτευξη της συμφωνίας για το Ασφαλιστικό και το ΔΝΤ θα παραμείνει εντός του προγράμματος σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους, όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση το απεύχεται.