Επιστρέφουν οι Θεσμοί και ο “πονοκέφαλος” για την αξιολόγηση

2.4.2016

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση έφτασε. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην ηλιόλουστη Αθήνα, αλλά για την κυβέρνηση ξεκινάει η Μεγάλη των Παθών περίοδος που κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι μια εβδομάδα η περισσότερες μέχρι να ολοκληρωθεί εάν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε ένα 4ο Μνημόνιο ύψους 5,4 δις ευρώ καθώς φαίνεται να συμφώνησε για πλεόνασμα 3,5% το 2018 όταν το ΔΝΤ επιμένει για 4,5%.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσαν τόσο ο αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης όσο και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κας Ολ. Γεροβασίλη,  ενώ κατά τις εκτιμήσεις του  κ. Γ. Σταθάκη… μόλις τα 3,8 δις ευρώ είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Το μεσοδιάστημα του θεωρητικού διαλείμματος των διαπραγματεύσεων για το Πάσχα των Καθολικών η κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές. Εν τούτοις πολλά θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ανοιχτά.

Η Κομισιόν δείχνει να ρίχνει νερό στο κρασί της και να επιχειρεί να στηρίξει την ελληνική πλευρά ώστε τα μέτρα να μην ξεπεράσουν τα 5,4 δις ευρώ, αλλά το ΔΝΤ δεν δείχνει διάθεση να μειώσει τις απαιτήσεις του για μέτρα που ξεπερνούν τα 9 δις ευρώ.

Ο Πόλ Τόμσεν πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει σαφείς εντολές στην κα Βελκουλέσκου ενόψει της έναρξης και πάλι των διαπραγματεύσεων ώστε να μην κάνει πίσω από την αρχικό σχεδιασμό του ΔΝΤ γιατί διαφορετικά εκτιμάτε ότι το όλο πρόγραμμα δεν θα έχει καμία αποτελεσματικότητα.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε αναμονή της έναρξης του τελικού γύρου των διαβουλεύσεων, έχοντας ως ημερομηνία – ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου -καλοδεχούμενη, βέβαια, και η 12η Απριλίου αν υπάρξει συμφωνία τόσο γρήγορα κάτι που φαντάζει εξωπραγματικό στη παρούσα φάση.

Τα θέματα που καίνε

Τα «κόκκινα δάνεια»: Οι πιστωτές ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση όσων αφορούν την πρώτη κατοικία. Τα δάνεια, δηλαδή, που είναι επιχειρηματικά ή καταναλωτικά με εγγύηση της πρώτης κατοικίας.

-Το Ασφαλιστικό: ανοικτό παραμένει το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι δανειστές δεν δέχονται καμία αύξηση. «Αγκάθι» παραμένουν, όμως, και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 55%. Στα προβλήματα και το ύψος της εθνικής σύνταξης.

-Τα μέτρα 5,4 δισ: με δεδομένο ότι Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα για το 2018, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό μείγμα μέτρων στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από βδομάδα.