Επιτακτική ανάγκη η ανάδειξη του Αμφιαράειου για το Δήμο Ωρωπού

Η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση του Αμφιαράειου, ως αρχαιολογικού χώρου, ανεκτίμητης Πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν  το αντικείμενο ημερίδας την Κυριακή 7 Απριλίου, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιαράος- Αρχαία Γαία, στον πολυχώρο Atlantis.

Στην Ημερίδα  για το Αμφιαράειο μετείχαν Προσωπικότητες και Πολιτειακοί  Παράγοντες, που κατέθεσαν προτάσεις, ο καθένας από την θέση ευθύνης που κατέχειώστε να αποκατασταθεί, να αξιοποιηθεί και να προβληθεί το σημαντικότατο αυτό Πολιτιστικό μνημείο των προγόνων μας, με σκοπό να ενισχυθούν οι υποδομές στην ευρύτερη περιοχή και να προβληθεί ο τόπος και το μνημείο αυτό σε Παγκόσμιο Επίπεδο, προς όφελος του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και της Τοπικής και εν γένει της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΟΣΩ, κ. Γιώργος Παναγόπουλος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφιαράος-Αρχαία Γαία και αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαράειου, ο οποίος μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για το Δήμο Ωρωπού. Να προσελκύσει επισκέπτες και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης συνεχάρη όσους είχαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας και τόνισε ότι «Η Δημαρχιακή Αρχή είναι έτοιμη να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην αξιοποίηση του χώρου. Ενός χώρου που αποτελεί ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά».

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος τόνισε ότι  «Οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, ώστε να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαράειου. Πρωτίστως πρέπει να αναδειχτεί η ιστορικότητά του στο εσωτερικό  της χώρα μας». Και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός πρέπει να μας ενώνει. Με ενότητα, μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια οφείλουμε να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς  χώρους μας, γιατί η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας».

Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Συνεργασία Ευθύνης» κ. Ανδρέας Γαζβινιάν αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του χώρου και την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού κ. Διονύσης Καμπιώτης τόνισε ότι «ο Χώρος πρέπει να αποτελέσει σημείο πολιτισμού για την περιοχή. Χρειάζεται όμως να τον γνωρίσουν οι πολίτες του Ωρωπού και κυρίως οι μαθητές. Οι πολίτες της Αττικής. Δεν νοείται να μην υπάρχει επισκεψιμότητα  του χώρου, τουλάχιστον, από τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Ωρωπού».

Στην ημερίδα μίλησαν:  Η Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων κα Ελένη Ανδρίκου με θέμα: «Ιστορική Αναδρομή- Αξιοποίηση Μνημείου»

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφιαράειος-Αρχαία Γαία, Διευθυντής του ΓΕΛ Ωρωπού κ. Ηρακλής Ψάλτης, με θέμα: «Στόχοι Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφιαράειος- Αρχαία Γαία»

Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος κ. Κυριαζής Λάζαρος με θέμα: « Προσπάθεια αναστήλωσης και Συντήρησης του χώρου του Αμφιαράειου Μνημείου»

Η υπεύθυνη της ΚΕΔΩ κα Σουλτάνα Μαμμή, καθώς και η κα Τόνια Πάππας, με θέμα : «Δράσεις από το Δήμο Ωρωπού για την ανάδειξη του Μνημείου».

Η Διευθύντρια του 1ου Δ.Σ. Σκάλας Ωρωπού κα Πεπίτα Ανθίππη- Κυριακίδη, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ωρωπού κ. Ευάγγελος Ηλιάσκος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Φιλιππάτου με θέμα: «Δράσεις από την σχολική κοινότητα για την ανάδειξη του μνημείου»

Επίσης μίλησαν ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ. και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική», κ. Αθανάσιος Κατσιγιάννης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κες Ιωάννα Στεργίου και Ιωάννα Τσούπρα, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Σταύρου και επιστήμονες.

Την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα παρακολούθησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.