Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού: Το ξέφωτο για την ελληνική οικονομία θα αργήσει κατά… 32 χρόνια

 

Το μεταμνημονιακό  οικονομικό ξέφωτο της χώρας θα αργήσει να φανεί.  Θα χρειαστούν  ακόμα άλλα… 32 χρόνια, στο μακρινό 2050, εξαιτίας της ανερμάτιστης νεοφιλελεύθερης πολιτικής την οποία άσκησε την τελευταία τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν το συμπέρασμα εκδήλωσης  την οποία διοργάνωσε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού,  με θέμα: «Η κληρονομιά των μνημονίων και οι ανοιχτοί λογαριασμοί» στις παλιές Φυλακές Ωρωπού.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Λεωνίδας Βατικιώτης Οικονομολόγος- δημοσιογράφος και ο κ. Δημήτρης Τσίτκανος, εκ μέρους της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το  ντοκιμαντέρ «ΔΥΣΤΟΠΙΑ», που ζούμε σήμερα στα χρόνια του σύγχρονου καπιταλισμού.  Μια ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν η  Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού,  η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία και η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου Διονύσου.

Ο  κ. Βατικιώτης κατά την ομιλία του παρουσίασε και  ανέλυσε τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της χώρας που δείχνουν ότι θα χρειαστούν, τουλάχιστον, άλλα 32 χρόνια σκληρής λιτότητας, μέχρι η χώρας μας να αποπληρώσει το 75% του δημόσιου χρέους της. Ουσιαστικά αποδόμησε την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί εξόδου από την επιτήρηση των μνημονίων.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για το εάν θα αντέξει η χώρας το επώδυνο βάρος της μνημονιακής λιτότητας. Επεσήμανε ότι τον 20 αιώνα μόνο 3 χώρες άντεξαν επί  μακρόν πλεονάσματα του 3,5% και του 2,2%. Αυτό αναδεικνύει και το πόσο επικίνδυνο είναι το εγχείρημα.

Τόνισε ότι η κρίση χρέους είναι σε χειρότερο σημείο από το 2010 όσον αφορά το δημόσιο χρέος καθώς τότε ήταν στο 115% και τώρα στο 189%. Το χρέος αυξήθηκε κατά 20 δις ευρώ, ενώ τα έντονα γραμμάτια του δημοσίου έχουν φτάσει στα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθηθούν και στο μέλλον νεοφιλελεύθερες πολιτικές με μέτρα λιτότητας και περικοπών.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε ότι τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν μεν κατά 16 δις ευρώ, από τα 101 δις ευρώ στα 86 δις ευρώ, αλλά ακόμα είναι πολύ υψηλό που κάνει τη βιωσιμότητά των ελληνικών τραπεζών προβληματική. Μέχρι σήμερα έγιναν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις  και δεν αποκλείεται να υπάρξει  νέα συγχώνευση των συστημικών τραπεζών. Ενώ είναι βέβαιον ότι ο νόμος Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα καταπέσει  σύντομα.

Ενώ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, το 2015, έχασε την πλειοψηφία  στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών οπότε έγιναν ιδιωτικές.

Ο κ. Βατικιώτης έκανε λόγο για μια κυβέρνηση με αριστερή φρασεολογία η οποία είπε ψέματα στους πολίτες και ακολούθησε σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική λαμβάνοντας επώδυνα μέτρα λιτότητας για τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίτκανος έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα της Αριστεράς σε πολιτικό επίπεδο, καθώς έχει χάσει με τις πολιτικές που ακολούθησε το στίγμα της. Έκανε αναφορά στα μέτρα που έπληξαν όλα τα κοινωνικά στρώματα και δημιούργησαν ένα νέο περιβάλλον για πολλές δεκαετίες.

Επεσήμανε ότι είναι αναγκαία μια νέα πολιτική πλατφόρμα για την Αριστερά από το ΚΚΕ και πέρα χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Επαναπροσδιορισμό των στόχων της Αριστεράς χωρίς δογματισμούς.

Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησαν ακούστηκαν πολλές απόψεις και σκέψεις για το μέλλον της Αριστεράς. Ένας προβληματισμός που όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε είναι απόρροια του τέλους της Αριστερής πολιτικής αλλά υπάρχει ζωντανή ακόμη η αριστερή ιδεολογία, η οποία εκφράζεται έξω από τα κόμματα από ομάδες και κινήματα πολιτών.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού.