Επιχείρηση εκκένωσης του Πειραιά από τους πρόσφυγες

1.4.2016

Επιχείρηση σταδιακής εκκένωσης του λιμανιού του Πειραιά μετά τα επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών ξεκίνησε η κυβέρνηση, αλλά τα βήματα είναι αργά και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει από την Κυριακή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και θα σταματήσουν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Το βράδυ τουλάχιστον 631 πρόσφυγες, αναχώρησαν  με λεωφορεία από τον Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού, μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ παραμένουν 5.350 πρόσφυγες.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 πρόσφυγες από τη Λέσβο και το επιβατηγό «Πρέβελη» με πέντε πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα.

Το βράδυ της Πέμπτης έφτασε στο λιμάνι και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» από Χίο, Λέσβο και Σάμο με 33 πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων που σημειώθηκαν στο λιμάνι, τονίζει: «Η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».

Και προσθέτειΕίχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών και εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.

Η Ομοσπονδία των Λιμενικών διερωτάται, επίσης, τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους.