Επ’ αόριστον κλείνουν τις εθνικές οδούς οι αγρότες

23.2.2016

Επ’ αόριστον κλείνουν τις εθνικές οδούς οι αγρότες σε όλη τη χώρα όπως αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας και σήμερα στις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα. Με τη στάση τους θέλουν να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στη κυβέρνηση μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα αποφάσισαν να προβούν και σε διαμαρτυρίες κλείνοντας δημόσιες υπηρεσίες στις πρωτεύουσες των νομών.

Την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση,  κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.

«Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση» υπογράμμισε.

Ωστόσο, οι αγρότες των Τεμπών σε γενική συνέλευση που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Τα Τέμπη έκλεισαν προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούνταν ελεύθερα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Λίγο αργότερα, σε συνεννόηση με την αστυνομία οι αγρότες αποφάσισαν να αφήσουν για λίγες ώρες ανοιχτά τα Τέμπη μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία, ενώ αμέσως μετά έκλεισαν εκ νέου και επ’ αόριστον.

Από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες έκλεισαν και την γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Διαμηνύουν, ωστόσο, ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους θα παραμείνουν στο μπλόκο.

Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ στον κόμβο Μικροθηβών. Οι αγρότες αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο τόσο της ΠΑΘΕ όσο και των παράδρομων του συγκεκριμένου κόμβου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Απόφαση των αγροτών είναι ο αποκλεισμός του κόμβου και των παράδρομων να διαρκέσει επ αόριστον.

Απόφαση, στην οποία όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Χρ.Πάντσιος, οδηγήθηκαν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μαξίμου.

Μάλιστα στις σκέψεις τους είναι να κλείσουν και την παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Αθήνας που αποτελεί εναλλακτική διαδρομή κίνησης των οχημάτων.

Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα αποφάσισε το μεσημέρι, για τα φορτηγά και τις νταλίκες σε πρώτη φάση, η γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι αγρότες.

Την Τετάρτη στο τελωνείο θα μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, μόνο από τη Νίκαια έχουν ήδη κλείσει δύο τουριστικά λεωφορεία.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δηλώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα των κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους σε Νεστάνη και Ευρώτα.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 18:00-23:00, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Άργους.

Οι αγρότες της Λακωνίας θα κλείσουν από τις 19:00-20:00 τη γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Επ’ αόριστον είναι κλειστή η νέα ΕΟ Κορίνθου-Αθήνας, στο ύψος των διοδίων Ισθμού και η κυκλοφορία διεξάγεται από παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στις 19:00 θα γίνει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 22:00.

Στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σε διάφορα κομβικά σημεία και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί η σκλήρυνση της στάσης τους, αλλά και ο καθορισμός εναλλακτικών μορφών διαμαρτυρίας.

Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκινά εκ νέου ο αποκλεισμός, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες.