Ερήμωσε η πλατεία της Μαλακάσας μετά την κατεδάφιση της Αγ. Παρασκευής

…Το σήμαντρο της δεν χτυπά, δεν έχει ψάλτη, ούτε παπά…

Η Αγία Τράπεζα, η παλιά αψίδα της εισόδου στο προαύλιο του άλλοτε ναού και το καμπαναριό απέμειναν, για να δηλώνουν ότι κάποτε εκεί, στο πιο ψηλό σημείο της πλατείας της Μαλακάσας, δέσποζε η ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Μια βόλτα να περάσεις από την διαλυμένη πλατεία της Μαλακάσας και σε πιάνει η ψυχή σου. Η μανία της κατεδάφισης δεν άφησε τίποτα όρθιο. Ακόμη και δύο πελώρια δέντρα στον περίβολο της άλλοτε εκκλησίας κόπηκαν, για να εξυπηρετήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανέγερση ενός «μεγαλοπρεπούς ναού», που αποφάσισαν κάποιοι να ορθώσουν.

Το θέαμα θλιβερό. Μια ιστορία χρόνων έγινε μπάζα κι ακόμα ο κόσμος δεν κατάλαβε το γιατί. Οι εκκλησίες δεν γκρεμίζονται. Αναστηλώνονται, επιδιορθώνονται και επεκτείνονται. Γιατί η Αγία Παρασκευή έπρεπε να γκρεμιστεί και να καταστραφεί ολοσχερώς; Αν υπήρχαν μελέτες από ειδικούς επιστήμονες, που έδειχναν πρόβλημα με την στατική επάρκεια της εκκλησίας, σίγουρα υπήρχαν και άλλες λύσεις. Αν ήταν έτσι απλά να κατεδαφίζουμε, δεν θα είχε μείνει εκκλησία για εκκλησία όρθια.

Για 148 χρόνια, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ήταν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της όμορφης Μαλακάσας, ανάμεσα στα πλατάνια, πλάι στη βρύση που τρέχει γάργαρο νερό, από τις πηγές της Πάρνηθας κοντά ενάμιση αιώνα. Μια ιστορία που θύμιζε την πορεία των κατοίκων της περιοχής, από το κτήμα Συγγρού μέχρι το σημερινό οικισμό.

Ένας λυόμενος οικίσκος που έχει εγκατασταθεί απέναντι από την παλιά εκκλησία είναι πλέον ο ναός για τις λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων. Άραγε, για πόσο καιρό! Ένα συρματόπλεγμα και μια πινακίδα, τοποθετήθηκαν στον περίβολο της πάλαι ποτέ εκκλησίας,  όπου αναγράφεται ο αριθμός της άδειας δόμησης, για να υπογραμμίζει ότι, όσα έγιναν ή θα γίνουν είναι νόμιμα.

Κανείς δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα, αλλά ούτε και την πικρία που αφήνει πίσω της στους περισσότερους από τους κατοίκους και επισκέπτες της Μαλακάσας.

Διαβάστε: Κατεδάφισαν την Αγία Παρασκευή στην Μαλακάσα-Μια ιστορία 148 χρόνων έγινε μπάζα