Εργάτης στον Αυλώνα ξυλοκοπήθηκε από τον εργοδότη του-Σε απεργία οι εργαζόμενοι του εργοστασίου

Σε απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης Κώστας Γεωργίου Α.Ε. στην ΒΙΠΕ Αυλώνα, λόγω του ξυλοδαρμού που υπέστη πρώην συνάδελφος του από τον εργοδότη τους.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30 Μαΐου, ένας μετανάστης εργάτης, ο Ασίφ, που δούλευε στην εταιρία για τέσσερις μήνες και απολύθηκε στις 25 Μάη, πήγε στο χώρο του εργοστασίου για να ζητήσει τα χαρτιά της απόλυσης του και το πιστοποιητικό υγείας που είχε δώσει στον εργοδότη όταν προσελήφθη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργατών, ο εργοδότης αντί να του δώσει τα έγγραφα που ζήτησε, άρχισε να τον χτυπά και τον έριξε κάτω μέσα στο γραφείο του, ενώ ούρλιαζε, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, και έβριζε χυδαία. Η επίθεση σταμάτησε με την παρέμβαση άλλων εργατών.

Στη συνέχεια  ο απολυμένος εργάτης βγήκε έξω από το εργοστάσιο. Ο εργοδότης του έκανε νόημα να περιμένει και εκείνος νόμιζε ότι θα του δώσει τα έγγραφα του.

Αντί για αυτό, όμως, ο εργοδότης τον έσπρωξε και άρχισε πάλι να τον χτυπά μπροστά στους εργάτες. Τότε εμφανίστηκε και ο γιος του αρχίζοντας και αυτός να γρονθοκοπά τον Ασίφ τραυματίζοντας τον.

Αρκετοί εργάτες βγήκαν έξω και σταματήσαν την επίθεση που δέχθηκε ο Ασίφ, αυτή τη φορά από το γιο του εργοδότη. Στη συνέχεια ο τραυματισμένος εργάτης κάλεσε την Αστυνομία καταγγέλλοντας το περιστατικό.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις, όπου και προσήγαγαν τους εργοδότες και τον απολυμένο εργάτη. Μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας στην Ευελπίδων, η δίκη ορίστηκε για την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017.

Μετά από αυτό το γεγονός οι εργαζόμενοι του εργοστασίου προχώρησαν σε απεργία.

Σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και Συνδικάτων, Σωματεία από την Αττική και τη Βοιωτία, εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας και του ΕΚΑ, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού, έκαναν δυναμικά την εμφάνιση τους έξω από το εργοστάσιο στον Αυλώνα στηρίζοντας με αλληλεγγύη τον αγώνα των απεργών εργαζομένων. Το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, προκήρυξε απεργία και για την Τρίτη 6 Ιουνίου, ενώ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, Έλληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος σε αυτή. Παράλληλα, το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή, που έχουν δημιουργήσει οι εργάτες, θα προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  στο χώρο δουλειάς.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής εργαζομένων εταιρίας πλαστικών  Κώστας Γεωργίου ΑΕ έχει ως εξής:

«Ο  εργοδότης έχει ιστορικό ρατσιστικής μεταχείρισης των εργατών και τρομοκρατίας. Παραβιάζει ανοικτά τα εργατικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Έχει βάλει παντού κάμερες ενώ χρησιμοποιεί μεγάφωνα…για να βάζει τις φωνές στους εργάτες βρίζοντας χυδαία. Τα χρησιμοποιεί ακόμη και για ανακοινώσεις στους εργάτες που έχουν πάει το πρωί στη δουλειά όπως: “ Φύγε σήμερα, δεν σε χρειάζομαι, έλα αύριο” χωρίς να σε έχουν ειδοποιήσει από την προηγούμενη μέρα τουλάχιστον.  

Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. Τρώμε στον ίδιο χώρο που δουλεύουμε, γεμάτος σκόνη και βρώμα. Δεν υπάρχει ντούς για να πλενόμαστε. Το ζεστό νερό το έχει κλειδώσει το αφεντικό! Η τουαλέτα είναι ακατάλληλη για 70 άτομα. Δεν υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό στο χώρο για μας. 

Δουλεύουμε καθημερινά σε τρεις βάρδιες.

Την δουλειά μας την ξέρουν καλά όλοι οι εργαζόμενοι καθώς προμηθεύουμε με τσάντες τον Σκλαβενίτη, τα Τζάμπο, την Προμηθευτική , τον Γρηγόρη και πολλούς άλλους. 
Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε σαν ζώα, είμαστε εργάτες. Θέλουμε σεβασμό και όχι ρατσισμό.

Ζητάμε:

Δικαιοσύνη για τον απολυμένο εργάτη Ασίφ Μαχμούντ 
Να τιμωρηθεί η εργοδοσία για τις επιθέσεις.
Όχι απολύσεις όποτε θέλει το αφεντικό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. 
Να σταματήσει η ρατσιστική εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία
Όχι κάμερες και μεγάφωνα στο χώρο δουλειάς. 
Σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας 
Όχι δουλειά την Κυριακή. Ανάπαυση. 
Πληρωμή των αργιών, υπερωριών και νυχτερινών.
Καθαρό πόσιμο νερό, γάλα, γάντια, μάσκες, φόρμες.Ζητάμε την συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και όλων των σωματείων των εργατών. Θα συνεχίσουμε την απεργία μέχρι να δικαιωθούμε.

Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι!»

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από τη σημερινή κινητοποίηση

 

Πηγή: diodiastop.blogspot.gr