Ερχεται νέα σφαγή συντάξεων τον Δεκέμβριο. Συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές

Σφαγή συντάξεων δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα.

Δανειστές και κυβέρνηση «έδωσαν τα χέρια» για τα συμπεφωνημένα και εν προκειμένω κλείδωσαν στις συναντήσεις τους ότι οι μειώσεις που έχουν προνομοθετηθεί για τον Δεκέμβριο του 2018 με την πληρωμή της πρώτης σύνταξης του 2019 θα γίνουν χωρίς καμία αναβολή.

Η τρόικα μάλιστα ξέκοψε εξαρχής ότι το μέτρο αυτό δεν επιδέχεται καμιάς περαιτέρω διαπραγμάτευσης και επέμεινε στην πλήρη εφαρμογή του με βάση τα στοιχεία του επανυπολογισμού που έχουν «τρέξει» οι υπηρεσίες!

Ακτινογραφία

Από το αρχείο του μέχρι τώρα επανυπολογισμού των παλαιών -μέχρι 12/5/2016- συντάξεων που λαμβάνουν περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχοι, τα επίσημα στοιχεία που πήρε η τρόικα από το υπουργείο Εργασίας και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» δείχνουν ότι:

1 Επανυπολογίστηκαν ως τώρα 1.540.000 συντάξεις δικαιούχων γήρατος, αναπηρίας, θανάτου από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και από πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.ά.).

2 Δεν δόθηκε και δεν ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός περίπου 600.000 συνταξιούχων Δημοσίου. Η διαδικασία συνεχίζεται και αναμένεται να δοθούν τα στοιχεία σύντομα. Από τις ενδείξεις των υπηρεσιών φαίνεται ότι για την πλειονότητα των συντάξεων Δημοσίου ο επανυπολογισμός βγάζει προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν σε μείωση το 18% της καταβαλλόμενης σήμερα σύνταξης. Με το πλαφόν των περικοπών όμως η μείωση που θα επιβληθεί στη σύνταξη που πληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2018 σταματά στο -18% και το υπόλοιπο ποσοστό μένει ως νέα προσωπική διαφορά.

3 Από τις 1,5 εκατ. συντάξεις που επανυπολογίστηκαν προκύπτουν μειώσεις σε 950.000 συνταξιούχους, όλων των κατηγοριών, κυρίως σε συντάξεις γήρατος, και δευτερευόντως σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Από αυτές τις 950.000 συντάξεις που έχουν μειώσεις, οι 450.000 είναι του ΙΚΑ που βγάζουν προσωπική διαφορά άνω του 18% της σημερινής σύνταξης. Η μέση σύνταξη γήρατος ΙΚΑ για τους παλαιούς (μέχρι 12/5/2016) δικαιούχους βγαίνει με την αρχική προσωπική διαφορά στα 740 ευρώ! Με το πλαφόν μείωσης 18% η μέση επανυπολογισμένη σύνταξη γήρατος ΙΚΑ εκτιμάται ότι θα είναι κάπως υψηλότερη από τα 740 ευρώ.

4 Η μέση εθνική σύνταξη στις επανυπολογισμένες συντάξεις γήρατος είναι 353 ευρώ, διότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες συνταξιούχων που έχουν λιγότερα από 20 έτη και δεν παίρνουν το πλήρες ποσό των 384 ευρώ.

5 Στις συντάξεις αναπηρίας που έχουν επανυπολογιστεί βγαίνει κατά μέσο όρο εθνική σύνταξη 301 ευρώ.

6 Στις συντάξεις θανάτου που έχουν επανυπολογιστεί βγαίνει κατά μέσο όρο νέα σύνταξη στα 400 ευρώ, από την οποία η εθνική σύνταξη είναι στα 280 ευρώ.

Νέες ενστάσεις…

Η τρόικα, όπως λένε οι πληροφορίες του «Ε.Τ.», δεν έχει αποδεχτεί τη μεγάλη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που προκαλείται από τις περικοπές των παλαιών συντάξεων και από τις εξίσου χαμηλές νεοεκδοθείσες συντάξεις μετά τις 13/5/2016 και «στυλώνει και πάλι τα πόδια», επιμένοντας σε δικές της εκτιμήσεις. Οι δανειστές εκτιμούν τη δαπάνη συντάξεων κατά 500 εκατ. μεγαλύτερη το 2018, θεωρώντας ότι θα φτάσει στα 25,8 δισ. έναντι 25,3 δισ. ευρώ που την προβλέπει το υπουργείο.

Από τις εκκρεμείς συντάξεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ανέρχονται σε περίπου 73.000, η τρόικα φαίνεται να αποσύρει περίπου 13.000 συντάξεις γιατί δεν είναι εύκολο να εκδοθούν, επειδή καθυστερεί η συλλογή στοιχείων (π.χ. συντάξεις με χρόνο εξωτερικού), αλλά και διότι απαιτούνται πρόσθετες οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού τους (π.χ. οι 6.000 από αυτές είναι συντάξεις με παράλληλο χρόνο Δημοσίου και ΕΤΑΑ και δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατή η επεξεργασία των χρόνων ασφάλισης και των αποδοχών που αναλογούν σε κάθε Ταμείο -Δημόσιο, ΕΤΑΑ- για να βγει το τελικό ποσό).

Ενστάσεις υπάρχουν και στα έσοδα από χρέη και ρυθμίσεις. Η τρόικα επέμεινε στην εκτίμησή της ότι τα έσοδα από ληξιπρόθεσμα χρέη δεν θα υπερβούν φέτος τα 900-950 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο θεωρούν, βάσει μηνιαίων στοιχείων και συγκρίσεων, ότι θα ανέλθουν στο 1,2 δισ. ευρώ.
Στην πρέσα περισσότεροι από 1,3 εκατ. συνταξιούχοι

Το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί στην τρόικα ο επανυπολογισμός των συντάξεων Δημοσίου σημαίνει ότι το δείγμα όσων θα έχουν μειώσεις από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι υποεκτιμημένο.

Το υπουργείο Εργασίας -με δηλώσεις του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου την περασμένη εβδομάδα- κάνει λόγο για ένα 30% των συνταξιούχων που θα έχουν μειώσεις. Από τα στοιχεία όμως που έδωσαν στην τρόικα χθες και προχθές, σε αυτό το 30% δεν συμπεριλαμβάνονται οι συντάξεις του Δημοσίου, δηλαδή το δείγμα για το οποίο μίλησε ο υφυπουργός δεν είχε όλες τις συντάξεις, αλλά 600.000 λιγότερες, που είναι αυτές του Δημοσίου!

Με τα στοιχεία του υπουργείου, το 30% ξεπερνιέται καθώς, από τις 1.540.000 συντάξεις δικαιούχων πλην Δημοσίου που έχουν επανυπολογιστεί, για 950.000 προκύπτουν μειώσεις. Το ποσοστό δηλαδή των συνταξιούχων που από τον μέχρι τώρα επανυπολογισμό έχουν μείωση είναι σχεδόν στο 62%. Οταν μπουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (άλλες 600.000 συντάξεις), το πλήθος των συνταξιούχων που θα δουν περικοπές ως 18% στην πληρωμή του Δεκεμβρίου θα πλησιάσει το 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πλήθος είναι 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι και ότι από αυτούς οι 600.000 είναι του ΟΓΑ που δεν θα έχουν επανυπολογισμό, βγαίνει ότι για 2,1 εκατ. συνταξιούχους θα έρθει διαφορετική σύνταξη τον Δεκέμβριο του 2018. Από αυτούς, το 1,3 εκατ., δηλαδή το 62%, θα έχουν μείωση, άλλοι 350.000 (περίπου 17%) θα έχουν μικρή αύξηση που θα πάρουν εντός της 5ετίας 2019-2023 και ένα 20% περίπου θα έχουν μηδενική μεταβολή, με βάση τα ως τώρα στοιχεία.

Ελεύθερος Τύπος