Ερώτηση στη Βουλή για τις εργασίες αποκατάστασης του 1ου Δημ. Σχ. Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων

Ερώτηση σχετικά με την πολύ άσχημη κτιριακή κατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών, ζητώντας να γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου του σχολείου, για να ξεκινήσει η νέα σxολική χρονιά χωρίς προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

«Ανάστατη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς για τις ζημιές που έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων, αφού τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους στο δυτικό τμήμα του κεντρικού κτιρίου του σχολείου, με αποκολλήσεις και ρηγματώσεις τοίχων. Επίσης, λόγω της καθίζησης, πλακόστρωτα τμήματα του προαυλίου χώρου του σχολείου έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος και παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου σχολείου έχουν ενημερώσει, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα επανειλημμένα κάθε αρμόδιο για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν έχει δοθεί λύση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

Σημειώνουμε ότι μια ενδεχόμενη μετακίνηση τμημάτων του σχολείου σε άλλο, θα διατάρασσε την ομαλή λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου, θα την έθετε σε κίνδυνο (π.χ. ολοήμερο κ.ά.).

Αποδεικνύεται ξανά ότι τα μέτρα που αφορούν την προστασία της ζωής και της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών λογίζονται ως κόστος για όλες τις βαθμίδες του αστικού κράτους (κυβέρνηση, Περιφέρειες, δήμοι) και γι’ αυτό δεν προκρίνεται η λήψη τους, με αποτέλεσμα τέτοιες ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις να χρονίζουν.

Τόσο η σημερινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποιούν μια πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Παιδείας, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός σχολείου που θα καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Γι’ αυτό άλλωστε νομοθετούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, η κατάσταση στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο και απαιτούνται τώρα ενέργειες για να μη βιώσουμε μια πιθανή τραγωδία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Άμεσα να γίνουν εργασίες αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου του σχολείου, για να ξεκινήσει η νέα σxολική χρονιά χωρίς προβλήματα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς;
  • Όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου του σχολείου να μη διαταραχθεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας;».

902.gr