Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 Θέμα: «Κραυγή αγωνίας από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου».

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από ανακοίνωση που εξέδωσε το «Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου», υφίστανται σοβαρά οικονομικά ζητήματα, αναφορικά με τις πληρωμές των εποχιακά εργαζόμενων.

Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία χρηματοδότηση των εποχιακά εργαζόμενων στις ξενοδοχειακές μονάδες, έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου, ημέρα που ολοκληρώθηκε η περίοδος του ταμείου ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και σήμερα, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών μηνών, κατά το οποίο ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων έχει μείνει χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, μετά το πέρας της κατάθεσης των μονομερών δηλώσεων του Μαΐου, δεν έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του επιδόματος του ειδικού σκοπού, των 534 ευρώ. Συνεπώς, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης πληρωμής των δικαιούχων, διότι η καθημερινή τους ζωή έχει πάρει δραματική τροπή. Επιπροσθέτως, έτσι όπως εξελίσσεται η τουριστική περίοδος, με τις διαρκείς μεταλλάξεις του κορονοϊού COVID-19, η κατάσταση παραμένει πολυεπίπεδα προβληματική.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι απαντάτε στη δημόσια ανακοίνωση που εξέδωσε το «Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου»;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην ουσιαστική οικονομική κάλυψη των εποχιακά εργαζόμενων στις ξενοδοχειακές μονάδες;
  • Θα εφαρμόσετε τη συνέχιση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, που οι εποχιακές επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, πλήττονται λόγω COVID-19; Και μάλιστα ειδικότερα για εκείνους που οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν ούτε φέτος το καλοκαίρι, λόγω του κορωνοϊού;

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μαρία Απατζίδη,

Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

ΜέΡΑ 25