1.6.2016
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Υποδομών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης για τα προβλήματα στον καταυλισμό φιλοξενίας Αφγανών προσφύγων στη Μαλακάσα. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Για τα προβλήματα στον καταυλισμό φιλοξενίας Αφγανών προσφύγων στη Μαλακάσα.
Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα, διαπιστώσαμε τα εξής:
Στον καταυλισμό, ο οποίος λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαμένουν 1.300 Αφγανοί πρόσφυγες, όλοι σε σκηνές, εκ των οποίων 400 είναι παιδιά, μεταξύ τους και περίπου 8 ασυνόδευτα, καθώς και 35 έγκυες γυναίκες.
Στις σκηνές, που είναι εντελώς ακατάλληλες για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαβίωση, το χειμώνα μπαίνουν τα νερά της βροχής και το καλοκαίρι “φλέγονται” από τον ήλιο, καθιστώντας αφόρητη την κατάσταση. Η τοποθέτηση τέντας πάνω από τις σκηνές, ενδεχόμενο που εξετάζεται από τους υπεύθυνους του καταυλισμού, δεν αποτελεί λύση, ενώ απομακρύνει την πραγματική λύση που είναι η τοποθέτηση οικίσκων.
Επιπλέον, συχνή είναι η παρουσία φιδιών και άλλων ερπετών, που μπαίνουν και μέσα στις σκηνές, πρόβλημα γνωστό στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια, για το οποίο όμως δεν έχει υπάρξει καμία λύση. Στον καταυλισμό δεν έχουν γίνει ψεκασμοί για τα κουνούπια ούτε απεντόμωση.
Οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ανεπαρκείς, καθώς από τις υπάρχουσες τουαλέτες και ντουζιέρες, μόνο οι μισές λειτουργούν. Δεν υπάρχει αποχέτευση (όπως και για το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Αττικής), ενώ το νερό δεν είναι πόσιμο. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν, καθώς οι κάδοι σκουπιδιών είναι ανεπαρκείς και δεν πλένονται συχνά, πρόβλημα που θα οξυνθεί λόγω της ζέστης. Και ο φωτισμός είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στον καταυλισμό.
Η δημιουργική απασχόληση και η εκπαίδευση των παιδιών έχει αφεθεί στις ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, ήδη δραστηριοποιείται στο παιχνίδι και τη ζωγραφική για παιδιά η ισπανική ΜΚΟ REMAR, ενώ στις αρχές Ιούνη αναμένεται στο χώρο ολλανδική ΜΚΟ, που θα διδάξει αγγλικά, μαθηματικά, φαρσί (τη γλώσσα που μιλούν οι Αφγανοί) και “δεξιότητες ζωής” (life skills)!
Γιατρός και νοσηλευτής επισκέπτονται καθημερινά τον καταυλισμό, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ωστόσο αυτοί εναλλάσσονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και εικόνα των ασθενών, ενώ δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη τη νύχτα. Δεν υπάρχει οδοντίατρος, γυναικολόγος και παιδίατρος, παρόλο που τα περισσότερα περιστατικά είναι παιδιατρικά, παρόλο που υπάρχουν έγκυες γυναίκες, ενώ στον καταυλισμό διαμένουν και πρόσφυγες με ειδικά προβλήματα (ορθοπεδικά, διαβήτης, ακόμη και επιληψία). Εμβολιασμοί δεν έχουν γίνει.
Το σπουδαιότερο πρόβλημα για τους πρόσφυγες είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, η απαγόρευση μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ως συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται από την, μέχρι στιγμής, ανυπαρξία στο χώρο της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην έχει καν δρομολογηθεί η πρόσβασή τους στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας για αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.
Τα έγγραφα προσωρινής νόμιμης διαμονής -που για τους Αφγανούς είναι μόλις ένας μήνας- έχουν λήξει και, παρόλο που υπάρχει ανοχή από τις αρχές, κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, να πέσουν θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο απελπιστική από το γεγονός ότι τα χρήματα έχουν τελειώσει για τη συντριπτική πλειονότητα, δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τη μετακίνησή τους στις πόλεις.
Επίσης, για τους πρόσφυγες, πρόβλημα είναι και η έλλειψη διαδικτύου και wi-fi, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενημερώνονται για τις γενικότερες εξελίξεις, για τις εξελίξεις που αφορούν στο Προσφυγικό, αλλά και να επικοινωνούν με τους οικείους τους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει, ώστε:
- Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
- Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα στους Αφγανούς πρόσφυγες.
- Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στον καταυλισμό της Μαλακάσας και συγκεκριμένα:
- Να αντικατασταθούν άμεσα οι σκηνές με οικίσκους που θα διαθέτουν air-condition, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα ερπετά και τη ζέστη.
- Να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί και απεντομώσεις.
- Να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού, τουαλετών και ντους που θα λειτουργούν, καθώς και διευκολύνσεις για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Να επιλυθεί το πρόβλημα με την αποχέτευση.
- Να υπάρξει επαρκής φωτισμός σε όλο το χώρο.
- Να αυξηθούν άμεσα οι κάδοι απορριμμάτων και γενικότερα να βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με την καθαριότητα στον καταυλισμό.
- Να υπάρξει άμεση στελέχωση του ιατρείου με υγειονομικό προσωπικό, από τις κρατικές δομές Υγείας, καθ’ όλο το 24ωρο, που θα καλύπτει τις βασικές ειδικότητες (παθολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος και -σε τακτά διαστήματα- οδοντίατρος και ορθοπεδικός).
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί.
- Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα, ειδικά των παιδιών και η εγκατάσταση ψυγείου-container για τη διατήρηση των τροφίμων.
- Να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργική απασχόληση και εκπαίδευση των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.
- Να ανανεωθούν άμεσα τα έγγραφα παραμονής τους, για όσο διάστημα εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα διαρκέσει η εκκρεμότητα με την αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.
- Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σύνδεση στο διαδίκτυο.
- Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διεθνούς προστασίας για τους Αφγανούς πρόσφυγες, του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης και ειδικής μέριμνας για τους ασυνόδευτους ανήλικους μέσω κρατικών δομών. Να επιληφθεί άμεσα η Υπηρεσία Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Να διασφαλιστεί η δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία»