Ερώτηση του Βορίδη προς Τσίπρα για την αποπομπή Φίλη

4.11.2015

 Εάν θα αποπέμψει τον υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη για τις δηλώσεις του περί αμφισβήτησης  της Γενοκτονίας των Ποντίων,  ρωτάει με επίκαιρη ερώτηση του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Βορίδης τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Βορίδης στην ερώτησή του αναφέρει ότι «Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Φίλης δήλωσε ότι η μαζική και συστηματική εξόντωση των Ποντίων «δεν αποτελεί γενοκτονία αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση».

 Πλην όμως η Βουλή έχει ήδη με τον ν.2193/1994 αναγνωρίσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αυτή δε η θέση του ανωτέρω έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με όσα η Βουλή έχει ψηφίσει και εξακολουθούν να αποδέχονται η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Και προσθέτει «Η δήλωση αυτή του ανωτέρω Υπουργού, προφανώς ήδη αξιοποιείται από την τουρκική πολιτική για να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία περί γενοκτονιών που έχει διαπράξει το Τουρκικό Κράτος που αναπτύσσεται διεθνώς και επομένως έβλαψε ευθέως και αμέσως τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία πιέζει την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας».

Ο  κ. Βορίδης καταλήγει λέγοντας «Περαιτέρω ο ανωτέρω Υπουργός, χειριζόμενος τα ευαίσθητα θέματα της Παιδείας οφείλει να μεριμνά, ώστε οι θέσεις της Ελληνικής Πολιτείας, ειδικώς στο θέμα αυτό, να αποτελούν μέρος της εθνικής διαπαιδαγώγησης που, κατά το Σύνταγμα, το Ελληνικό Κράτος υποχρεούται να παρέχει στους Έλληνες».