Ετήσια συνάντηση Δημάρχου Ωρωπού με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού

Η ετήσια συνάντηση του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Παναγόπουλο, τα μέλη του Διοικητικoύ Συμβουλίου και τους Προέδρους των Συλλόγων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού (Ο.Σ.Ω.) , πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα των ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων.

Πρόκειται για μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ωρωπού.

Ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Ρούσσης, κατά την εισαγωγική ομιλία του, ανέφερε ότι αναμένει κάθε χρόνο αυτή τη συνάντηση με πολύ μεγάλη χαρά, καθώς είναι μια απευθείας αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες. Είναι μια ευκαιρία να αφουγκραστεί τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και να τους ενημερώσει για την πορεία του έργου της Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Θ. Ρούσσης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ωρωπού λόγω έλλειψης υποδομών και υποστελέχωσης των υπηρεσιών του, αν και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα και είναι υποχρεωμένος να παρέχει όλες τις υπηρεσίες στους δημότες του.

Όταν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι αστικοί δήμοι της Επικράτειας έχουν τη δυνατότητα για θέματα υποδομών να επιλαμβάνονται οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες αποκλειστικά για αυτές τις λειτουργίες λειτουργίες, όπως η ΕΥΔΑΠ για τα αντιπλημμυρικά, την ύδρευση και την αποχέτευση, το ΥΠΕΚΑ για ΓΠΣ, εντάξεις στα σχέδια πόλεων και έργα υποδομών.

Ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ω,. κ. Γ. Παναγόπουλος, κατέθεσε μια σειρά από ερωτήματα για την πορεία των έργων και τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής και κάλεσε τον κ. Θ. Ρούσση. να δώσει απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων και τις ενέργειες στις οποίες έχει ή πρόκειται να προβεί.

Με νωπή τη μνήμη από τις πρόσφατες πλημμύρες στο Δήμο Ασπροπύργου-Μάνδρας και λόγω του ανάγλυφου της περιοχής του Δήμου Ωρωπού, τέθηκε επί τάπητος το ερώτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου μας. Ο κ. Θ. Ρούσσης ξεκαθάρισε ότι τα ρέματα και ο καθαρισμός τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι υπηρεσίες του Δήμου με έγγραφό τους, κάθε χρόνο απευθύνονται στην Περιφέρεια, ζητώντας τον καθαρισμό των ρεμάτων των περιοχών μας. Ειδικά φέτος στο σχετικό έγγραφο, με αυστηρό ύφος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, επισημάνθηκε η επικινδυνότητα της κατάστασης, μετά ειδικά από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Κάλαμο και Καπανδρίτι, καθώς επίσης και για τα ρέματα εντός των οικισμών. Ζήτησε μάλιστα το κράτος να επιβάλει το νόμο, εάν και όπου αυθαίρετα κτίσματα και παράνομες κατασκευές εμποδίζουν την φυσική ροή του νερού. .

Ειδικότερα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο αντιπλημμυρικό του Τοπικού Διαμερίσματος Ωρωπού που ολοκληρώνεται, καθώς, επίσης. και σε αυτό του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο συνοδεύεται με την οδοποιία του αλλά και στο αντιπλημμυρικό του Ασωπού ποταμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα που δρομολογήθηκαν, από την επομένη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, με καθαρισμό των ρεμάτων, δυο φορές μάλιστα και την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στην Δημοτική Ενότητα Καλάμου. Αλλά και την κοπή καμένων δένδρων και στη δημιουργία κορμοφραγμάτων-κορμοδεμάτων, από την ειδική ομάδα. Έργα κόστους, περίπου, 3.500.000 ευρώ, τα οποία εκτελούνται αυτήν την στιγμή και τα οποία πολύ σύντομα ολοκληρώνονται.

Για τις ασφαλτοστρώσεις των δρόμων, ο Δήμαρχος ανέφερε πως σε συνεργασία με τους προέδρους των συλλόγων, κατόπιν εισηγήσεώς τους και καταμετρήσεις των υπηρεσιών, συμφωνήθηκε να κατασκευαστούν καθ’ υπόδειξη τους, δυο-τρεις δρόμοι που εξυπηρετούν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δημοτών και αποτελούν τις κυριότερες κυκλοφοριακές αρτηρίες των περιοχών τους.

Η σχετική μελέτη οδοποιίας για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του δήμου, φτάνει τα 9.500.000 ευρώ, πλην των Ενοτήτων Καλάμου, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 6.500.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μεταφορών, λόγο της πρόσφατης καταστροφικής φωτιάς.

Για το παροπλισμένο μαχητικό αεροσκάφος που θα παραχωρηθεί στον Δήμο μας και θα τιμά την μνήμη του Σμηναγού Παρούση, θα τοποθετηθεί, το πιθανότερο, στο κτήμα των φυλακών, αφού εκχωρηθούν και εξασφαλιστούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όλες οι νόμιμες και απαραίτητες άδειες για την τοποθέτησή του. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχει εναλλακτική λύση. Τα έξοδα επισκευής του αεροσκάφους και της κατασκευής της βάσης θα καλυφθούν από τον Δήμο.

Για τον Βιολογικό Καθαρισμό των Ωρωποχωρίων, ο Δήμαρχος ανέφερε πως δεν υπήρχε καμία μελέτη και δεν βρέθηκε καμιά κατατεθειμένη δόκιμη ενέργεια, δηλαδή το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είχε ως αποτέλεσμα την απένταξη του έργου.

Με τις ολοκληρωμένες και τάχιστες προσπάθειες της παρούσας αρχής, η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση της μελέτης με 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες εκδικάζονται οι ενστάσεις και αμέσως μετά ανοίγονται οι οικονομικές προσφορές των μελετητών και προχωρά η διαδικασία για την ανάδειξη μελετητή για την εκπόνηση της μελέτης.

Όσον αφορά στην χωροθέτηση, δεν υπάρχει καμιά διάθεση να αλλαχθεί, καθώς μια τέτοια πράξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση του έργου.

Όλοι οι βιολογικοί στην Αττική, σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε το 2014, θα κατασκευάζονται, θα ελέγχονται και θα λειτουργούν υπό την αιγίδα της ΕΥΔΑΠ, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Ωρωπού