Ετοιμάζουν σχέδιο για εκκένωση της Ειδομένης

21.3.2016

Σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης ετοιμάζει η ΕΛΑΣ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς για την ομαλή μετεγκατάσταση περίπου 14.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Το σχέδιο, ωστόσο, καθυστερεί, εξαιτίας δύο εμποδίων. Το πρώτο είναι πως ακόμα δεν είναι έτοιμες οι δομές φιλοξενίας για τον τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων και το δεύτερο πως χιλιάδες μετανάστες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης και αρνούνται τη μεταφορά τους.

Σύμφωνα, με αξιωματικούς της Αστυνομίας, όπως σημειώνει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η μετεγκατάσταση κρίνεται απαραίτητη για 5 βασικούς λόγους.

  1. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε υγειονομική «βόμβα» και ελλοχεύει κίνδυνος εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών.
  2. Οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τις ήδη άθλιες συνθήκες, μέσα στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό.
  3. Στα κέντρα φιλοξενίας δεν θα μπορούν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων, όπως έγινε πρόσφατα με το φυλλάδιο.
  4. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δίνεται παγκοσμίως η εντύπωση πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, με τη χώρα να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.
  5. Στα κέντρα φιλοξενίας υπάρχουν καταγεγραμμένοι μετανάστες, για τους οποίους δρομολογούνται νόμιμες διαδικασίες μετεγκατάστασης, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο βαλκανικός δρόμος είναι κλειστός πλέον για τους μετανάστες. Έχουμε περάσει στο σχέδιο της επόμενης ημέρας. Δημιουργούνται δομές για να στεγάσουν 17.000 ανθρώπους. Είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να μετεγκατασταθούν σε καταλύματα. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα κέντρα είναι κλειστού τύπου και θεωρούν ότι θα τους οδηγήσουμε σε φυλακές», αναφέρει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, πηγές τονίζουν πως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή έχει αυξηθεί και πως είναι θέμα μερικών εβδομάδων η μαζική μεταφορά με πούλμαν σε χώρους φιλοξενίας.