4.12.2015
Ολομέτωπη επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης μιλώντας στο Real FM, ενώ αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά. του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στο προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, τόνισε ότι «Έχουμε έναν προϋπολογισμό που βασίζεται μόνο σε φόρους. Φόροι στα νησιά, φόροι στην εκπαίδευση, στα αγαθά πρώτης ανάγκης.Φόροι στα ασφάλιστρα φόρος από νομικά πρόσωπα, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και αύξηση στα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Χαρακτήρισε «Τα νέα μέτρα που θα πάρει είναι τραγικά. Είναι 5,7 δις. Και απορώ που θα τα βρουν».
Και πρόσθεσε «Όταν ήρθε η συμφωνία εμείς ψηφίσαμε χρόνους και χρονοδιάγραμμα και ο κύριος ΤΣΙΠΡΑΣ μας είπε τότε ότι θα έχουν κοινωνικό πρόσημο όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει. Με δική μας παρέμβαση πήρε πίσω τη φορολόγηση των αγροτών. Αν είχαμε ανοίξει θέσεις εργασίας με τα μεγάλα έργα και όλα τα σχετικά. Το ΕΣΠΑ που περιμένουν οι δήμοι είχαμε κυνηγήσει τη μαύρη εργασία το ασφαλιστικό θα ήταν με επιεικέστερους όρους. Εμείς δεν ψηφίσαμε μέτρα. Τώρα έρχονται τα μέτρα. Άρα τα μέτρα είναι του ίδιου και του ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Το αγροτικό και το ασφαλιστικό παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.
Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «Έδρασε με έναν πολιτικό τυχοδιωκτισμό και έκανε μια μεγάλη πολιτική απάτη. Μας είπε ότι μετά από το μνημόνιο θα φέρει τους εφαρμοστέους νόμους.
Όχι ότι θα κάνει εκλογές που θα μας έβαζαν σε περιπέτεια και θα χειροτέρευε η κατάσταση και μας κορόιδεψε και εγώ κατηγορήθηκα ότι συναίνεσα γιατί εγώ συνεννοήθηκα και δεν μπορούσα να του αφήσω το ευρωπαϊκό γήπεδο να το έχει μόνος του.
Για αυτό η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ αποφάσισε μετά από δέκα ώρες συνεδρίαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο. Τρεις με τέσσερις είπαν όχι και υπόλοιποι έλεγαν αποχή. Πονηρούληδες δηλαδή να βγούμε έξω να περάσει με ψήφους του κυρίου ΤΣΙΠΡΑ.
Η αποχή σε τέτοια θέματα στρατηγικής σημασίας δεν μπορεί να υπάρξει αποχή.
Κόβουν το ΕΚΑΣ μειώνουν το επίδομα στο πετρέλαιο και όλα αυτά δεν είναι μέτρα κοινωνικά».
Για το περιουσιολόγιο είπε ότι «δεν είναι κάτι για να πούμε ναι η όχι. Πρέπει να το δούμε και να το συζητήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι κάποιο μέρος περιουσιολόγιο θα πρέπει να υπάρχει.
Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν βάναυσα και να αναστατώσουν όλη τη κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει μια ήπια προσαρμογή. Δεν υπάρχει τζίρος στα μαγαζιά το ξέρετε».
Ενώ για τη φοροδιαφυγή ότι «πρέπει να χτυπηθεί από τα προηγούμενα χρόνια και να ελεγχθούν χωρίς προεκλογική σπέκουλα γιατί την είδα και προεκλογικά και έδρασε αρνητικά».
Εσωκομματικά
Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία λέγοντας ότι «Στις εσωκομματικές πιστεύω ότι η διαδικασία που ακολουθούμε έχει πάρα πολλές αδυναμίες και τις έχω εξηγήσει. Όλο το πολιτικό σκηνικό στηρίζεται πάνω σε ένα τεχνικό σύστημα που μπορεί να κάνει και λάθος».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στη μήνυση που ζητάει να κατατεθεί από όλους τους υποψηφίους κατά της εταιρίας υποστηρίζοντας ότι «Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα η δόλος που είπαν ορισμένοι. Εγώ επιμένω στη μήνυση γιατί κάποιοι βιαστήκαν και από την ημέρα που επιμένω ότι κάποιοι βιάστηκαν πλην του κυρίου Τζιτζικώστα και ελαφρώς του κυρίου Μητσοτάκη το παίρνουν πίσω τώρα ότι δεν έχω ευθύνη.
Ο κύριος Σαμαράς με το πρωτοσέλιδο λέει ότι δεν έχω ευθύνη και το παίρνει πίσω. Ο κύριος Παπαμιμίκος στη REAL προχθές λέει ότι δεν έχει ευθύνη ο κύριος Μεϊμαράκης.
Ο κύριος Γεωργιάδης λέει ότι εγώ δεν ζήτησα παραίτηση αλλά εξηγήσεις.
Άλλο η πολιτική ευθύνη γιατί προΐστασαι ενός μηχανισμού που έπεσαν τα κομπιούτερ. Εδώ πέφτει το TAXIS το οποίο είναι κρατικό και πρέπει να σας πω ότι αν γίνουν εκλογές μπορεί να ξαναπέσει το σύστημα και τι να κάνουμε.
Εγώ είπε να κάνουμε τις εκλογές με τους εκλογικούς καταλόγους του 2009 και όποιος θέλει να έρθει να ψηφίσει ώστε να υπάρχει βάση να γραφτεί μετά. Μου είπαν όχι.
Πρότεινα να γραφτούν στους καταλόγους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και όποιος έρθει στις 22 να μπορεί να ψηφίσει και μου είπαν όχι. Είναι πρώτη φορά που γίνονται εκλογές χωρίς εκλογικό σώμα. Δηλαδή στο πιο μικρό σωματείο να πάτε αθλητικό πολιτιστικό πολιτικό λέει ότι ψηφίζουν τα μέλη τα οποία πρέπει να είναι ταμειακός εντάξει η πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις. Μόνο εδώ είναι χωρίς εκλογικούς καταλόγους για αυτό και τα συστήματα κοκκινίζουν.
Εγώ θέλω να κλείσω με αυτό το θέμα και να πω ότι αν όλοι αποδεχτούν ότι δεν έχω ευθύνη να μην γίνει η μήνυση αλλά πρέπει να το αποδεχτούν όλοι. Αλλιώς ο κύριος Τζιτζικώστας που ζήτησε με στόμφο την παραίτηση μου γιατί δεν θέλει τη μήνυση; Τι πάνε να συγκαλύψουν;
Όχι στη μήνυση λέει ο κύριος Τζιτζικώστας και ο κύριος Παπαμιμίκος και έκανα νέο γράμμα χθες προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ που παραμένει ο κύριος Παπαμιμίκος γιατί μπορεί να έχει το κόλλημα αλλά προεδρεύει. Ζήτησα να γίνει η μήνυση και ο κύριος Γεωργιάδης λέει όχι ο κύριος Παπαμιμίκος λέει όχι. Η νομική υπηρεσία κατηγορηματικά αρνείται και εγώ ρωτώ. Θα συγκαλύψουν κάτι? Θα μπει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής μέσα και αν αυτοί αισθάνονται ότι εγώ έχω την ευθύνη γιατί τον φοβούνται; Εγώ ζήτω το κόμμα να καταθέσει τη μήνυση. Άλλο τα ασφαλιστικά μέτρα».
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην παραίτησή του είπε «Εγώ ούτε εξασφάλισα ούτε είπα κάτι εναντίον κανενός. Προσπάθησαν κάποιοι να δώσουν την εικόνα μου ως κάποιου ανθρώπου που έχει χάσει την ψυχραιμία του και έχει ασφαλίσει. Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί ψύχραιμα πήρα την απόφαση χάρη της ενότητας να παραιτηθώ και αν δεν είχα καλή συμπεριφορά δεν θα παραιτούμουν.
Θέλω να σας πω ότι είναι πολύ απλό το ζήτημα. Έχουμε απέναντι μας τρομακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα για τα οποία θα καλύπτονταν η σύσκεψη αρχηγών. Εγώ στο μυαλό μου έχω ορισμένους παράγοντας σύμβολα τα οποία η γνώμη τους στα συγκεκριμένα ζητήματα με επηρεάζουν. Ένα από αυτού είναι ο κύριος Σαμαράς. Είναι ο πρωθυπουργός μου εγώ τον υπηρέτησα και θεωρώ ότι ήταν και πολύ καλός πρωθυπουργός. Άλλο τι έκανε ως πρόεδρος του κόμματος.
Εγώ ως πρόεδρος της βουλής και στο υπουργείο άμυνας ήμουν ένας ήρεμος άνθρωπος και δεν έχει κανείς να μου καταλογίσει κάτι. Για αυτό λέει ότι θέλουν να με δείξουν ως έναν αήθη άνθρωπο.
Εγώ όταν άκουσα ότι ζητούν την παραίτηση μου γιατί τη ζητά ο ίδιος και δεν μίλησα ούτε για διαφάνεια ούτε τίποτα. Όλη την ήξεραν. Εγώ είπα ότι επειδή τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά οφείλει να πει ότι με στηρίζει για να πάω να αντιμετωπίσω τα προβλήματα. Εγώ πως θα πάω στη συνοδό αρχηγών; Πως θα πάω στο ΕΛΚ; Πως θα μιλήσω για το προσφυγικό; Όταν αυτός που με πρότεινε και η γνώμη του οποίου υπολογίζω και σέβομαι λέει να παραιτηθώ; Δημόσια δεν είπε ότι δεν το είπε αυτό.
Προχθές στενός του συνεργάτης πήγε στη βουλή και επιβεβαίωσε άλλα, όπως μου λένε. Επειδή θέλω να εξηγήσω ότι είναι τόσο απλό όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τόσα προβλήματα και δεν έχεις να αντιμετωπίσεις και το ψώνιο ότι είσαι ο σωτήρας και ούτε είσαι γαζωμένος στη καρεκλά και ακούς από αυτόν τον οποίο σέβεσαι και εκτιμάς γιατί εδώ έρχονται διάφοροι φίλοι και στενοί τους συνεργάτες και μου λένε ότι εντάξει κάτι είπε και εσύ το πήρες στα σοβαρά; Δηλαδή με κατακρίνουν ότι πήρα στα σοβαρά τον πρώην πρωθυπουργό που με πρότεινε;
Εγώ είπα ότι αν βγει και πει ότι δεν είναι έτσι δεν θα παραιτηθώ. Για αυτό βγήκε και ο φίλος μου ο Α. Γεωργιάδης ως εκπρόσωπος του κυρίου Σαμαρά και από τότε κανείς δεν μιλά και για ντιμπέιτ αν είδατε».
Και πρόσθεσε με νόημα «Εγώ δεν τρελαίνομαι να γίνω πρόεδρος και όποιος εκλεγεί εγώ θα τον υπηρετήσω ως απλός στρατιώτης. Εγώ είμαι ο άνθρωπος που ποτέ δεν έφυγα από την ΝΔ και έμεινα μέσα και στις στενοχώριες της στις λύπες της και πάλεψα για να ξανάρθουν όσοι έφυγαν για να γίνει και πάλι μεγάλο κόμμα.
Αυτά που λέω τώρα και για τον πρώην πρωθυπουργό τα λέω με σεβασμό και αμυνόμενος όμως όπως και για τον κύριο Τζιτζικώστα. Η θα ζητήσει συγγνώμη η θα την κάνει αόριστη την ευθύνη μου και θα πει ναι γενικά πολιτική ευθύνη έτσι γιατί προΐσταται ειδάλλως οφείλει να καταθέσει τη μήνυση.
Εγώ δεν την έχω δει σωτήρας. Δόξα το θεό θεωρώ ότι ακόμα δεν την έχω ψωνίσει και πιστεύω ότι αν ο κόσμος με θέλει και μου δώσει την πλειοψηφία θα ανταποκριθώ».
Ενώ για τις αλλαγές στο κόμμα υπογράμμισε ότι «Ο πρώτος που θα αλλάξει θα είναι ο Γραμματέας του κόμματος. Δεν θα γκρεμίσω τα θετικά και πάνω εκεί θα οικοδομήσουμε το καινούριο. Απέδειξα ότι γνωρίζω τη ΝΔ και ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και την παρέδωσα με διπλό ποσοστό.
Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ γιατί κλείσαμε τους πυρήνες μας και τις οργανώσεις μας. Όταν το έθεσα πήρα την απάντηση ότι έγινε ο Καλλικράτης. Ανταπάντησα ότι τι είμαστε εμείς το δημόσιο;
Ο νεοδημοκράτης πρώτα απ όλα θέλει μια ηθική αναγνώριση και ότι εκτιμά το κέντρο την προσπάθεια του και να υπάρξει μια επικοινωνία. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Οι πατεράδες όλων αυτών που ήταν στη ΝΔ θεωρούν ότι δεν προσέφεραν; Έτσι ήταν η χώρα το 1974? Έτσι ήταν το 2004?
Εγώ θεωρώ ότι όλα τα μεγάλα έργα έχουν τη σφραγίδα του Κ. Καραμανλή και οι θεσμικές αλλαγές έχουν τη σφραγίδα της ΝΔ. Και έξω τα κόμματα έχουν 100 χρόνια ιστορία άλλα δεν διαλύουν τα πάντα ούτε αλλάζουν όνομα. Πρώτα φτιαχτούμε το σπίτι μας και μετά καλούμε να έρθουν».
Τέλος για τον κ. Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός λέγοντας ότι «Εάν δεν υπήρχε η απειρία Τσίπρα και μπορούσε να τα επιλύσει όλα αυτά, θα έλεγα ότι μπορεί να ξαναγίνει ένα πείραμα. Άλλα τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και αυτά θέλω να πω στον νεοδημοκράτη και τον Έλληνα πολίτη.
Εγώ δεν μίλησα ποτέ για οικουμενική. Εγώ μίλησα για εθνική συνεννόηση όπως μίλησε ο Α. Σαμαράς το Ιανουάριο το 2015.
Απαιτείται συνεννόηση και τι θέλουν να πουν κάποιοι εκ τον υποψηφίων ότι δεν θα δώσουμε ποτέ συζήτηση και συνεννόηση για το ΑΣΕΠ που αναγκαστικά απαιτείται;
Άλλο συνεννόηση άλλο συναίνεση, άλλο συζήτηση άλλο οικουμενική. Δεν μπορεί να στέλνουμε στο εξωτερικό σημάδια ότι δεν μιλάμε. Απατείται συνεννόηση γιατί ο Τσίπρας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του.
Έτσι έγινε με τους μετανάστες και έμειναν όλοι οι προσφυγές εδώ και τα HOT SPOTS. Έτσι κινδυνεύουμε να μας διώξουν από τη συνθήκη ΣΕΓΚΕΝ.
Είναι η πρώτη φορά που μετά από εκλογές δεν υπάρχει σταθερότητα. Εγώ αυτά λέω και για αυτά ζήτω να ψηφιστώ από τους νεοδημοκράτες».