Ευάγγελος Μεϊμαράκης: “Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά”

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα μέσα από μια συνέντευξη που ξεκαθαρίζει τους στόχους και τις προοπτικές για μια Ελλάδα με αναπτυξιακή πολιτική και οικονομική σταθερότητα

 

 

ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής και γιατί?

 

 

 

ΑΠ: Η ΝΔ πρέπει να είναι και θα είναι πρώτο κόμμα γιατί μόνο μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για να επέλθει η οικονομική σταθερότητα. Η κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ απέδειξε ότι οι πειραματισμοί δεν είναι απλά επικίνδυνοι αλλά καταστρεπτικοί για την κοινωνία και γενικότερα για την πορεία της χώρας. Ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός λόγω της προηγούμενης κυβέρνησης είναι σχεδόν 90 δις. Ο κ. Τσίπρας είπε πολλά ψέματα, υποσχέθηκε τα πάντα. Λιγότερους φόρους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δώρο Χριστουγέννων. Δεν τήρησε καμία υπόσχεσή του αλλά αντίθετα φόρτωσε τους πολίτες και κυρίως τη νέα γενιά με δυσβάσταχτους φόρους, οι τράπεζες έκλεισαν και τα capital controls επιδείνωσαν την κατάσταση της αγοράς ενώ έφερε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την Ε.Ε. Αποδείχθηκε επικίνδυνος καθώς μόλις σε επτά μήνες γκρέμισε όσα είχε πετύχει η ΝΔ. Παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις η παράταξή μας είχε σταθεροποιήσει την οικονομία, μειώσαμε τη φορολογία, δημιουργήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα και είχαμε επαναφέρει τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά καθώς υπηρετεί την ενότητα, την συνεργασία και την προοπτική και η μόνη δύναμη που μπορεί να μετατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα σε μεγάλες ευκαιρίες.

 

 

 

ΕΡ: Στην περίπτωση που η ΝΔ πάρει την πρωτιά πως πιστεύετε ότι μπορεί να κυβερνήσει και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της;

 

 

ΑΠ: Όπως έχω επανειλημμένως δηλώσει εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες και στη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών και θεσμικών φορέων. Στο κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα είναι περισσότερο αναγκαία η συναίνεση και η συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων, η επιστράτευση κάθε ικανού και άξιου καθώς μόνο με σκληρή και συλλογική δουλειά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Πιστεύουμε ότι απαιτείται εθνική προσπάθεια και ένα νέο ξεκίνημα που θα στηρίζεται στους άξονες της συνεργασίας, της διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας και ενός νέου προγράμματος αλλαγών πέρα και πάνω από το μνημόνιο. Βασική μας προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να επανέρθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης για να προσελκύσουμε εκ νέου τις επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να υπάρξει νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα κάνει ανταγωνιστικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Στόχος μας είναι λιγότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις και αποτελεσματικό κράτος, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει ως έξοδο από την κρίση βλέπει την αύξηση της φορολογίας και τη διόγκωση του κράτους. Εμείς δεσμευόμαστε για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, για την αναβάθμιση της Παιδείας, για νέα πολιτική για την ασφάλεια του πολίτη, για σχεδιασμό μεταναστευτικής πολιτικής και εφαρμογή πολιτικών για μια ισχυρή περιφέρεια με ισχυρό πρωτογενή τομέα.

 

 

 

ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, οι αναποφάσιστοι όπως δείχνουν οι έρευνες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί να ψηφίσουν τώρα οι πολίτες  αυτοί τη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που καταδικάστηκε στις προηγούμενες εκλογές; Τι έχει αλλάξει.

 

 

ΑΠ: Γιατί πρώτα από όλα, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την προοπτική της χώρας. Τα εγκληματικά πειράματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση αυτή στοίχισε  στη χώρα, σχεδόν, 90 δις. Η Νέα Δημοκρατία, ως δύναμη σταθερότητας μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που χρειάζονται προκειμένου η χώρα να βγει από τις επικίνδυνες ατραπούς στις οποίες την έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όλες οι μεγάλες θετικές επιλογές για την Ελλάδα φέρουν την υπογραφή της ΝΔ. Από την ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία, το Σύνταγμα του 75, την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια κόντρα στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και μια σειρά ακόμη επιλογών που έφεραν την χώρα μπροστά. Και αυτό ακριβώς λέμε σε αυτές τις εκλογές, η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Είμαι περήφανος για την παράταξή μας και πρέπει να τονίσω ότι το ζητούμενο δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Το κόμμα μας και ιστορία έχει και συνέχεια και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα έχοντας διδαχθεί από τα όποια λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μόνο μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης μέσα από την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

 

 

 

ΕΡ: Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας στηρίζει την οικονομία του στην πρωτογενή παραγωγή. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για το αγροτικό δεδομένων των φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση;

 

 

ΑΠ: Όπως γνωρίζετε η θέση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα είναι ήδη καταγεγραμμένη στη Βουλή πριν ακόμη προκηρυχθούν οι εκλογές. Πρώτα από όλα είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι το αγροτικό εισόδημα δεν είναι σταθερό εισόδημα και εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες, ή ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες χώρες που εξάγουν αγροτικά προϊόντα. Συνεπώς δεν μπορούμε παρά να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την 100% προκαταβολή φόρου που επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ταφόπλακα στον αγροτικό τομέα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη από το 2013 οι αποφάσεις για τη συμμετοχή των αγροτών στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, έχουν εξαντλήσει τις αντοχές του αγροτικού κόσμου της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι η φορολόγηση πρέπει να είναι κλιμακούμενη λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που ζουν από το αγροτικό και μόνο εισόδημα και σε εκείνους που το έχουν ως συμπλήρωμα. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η άνευ όρων φορολόγηση των επιδοτήσεων θα αφανίσει τους αγρότες, ενώ πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και ρύθμιση στο θέμα της αύξησης της εισφοράς στον ΟΓΑ. Για τη ΝΔ το αγροτικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα και δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον αφανισμό του αγροτικού κόσμου καθώς ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Περιφέρεια.