«Ευυπόληπτοι» παιδεραστές υπεράνω πάσης υποψίας

Γράφει η Σοφία Μπασκάκη, Δημοσιογράφος

Ένα όνομα, περισσότερα τα θύματα… Παιδιά απονήρευτα, αθώα, αδύναμα και ανυπεράσπιστα, που η ζωή τα πέταξε στο οικοτροφείο του Κωνσταντίνου Λαλαούνη για να βιώσουν την σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση στον υπέρτατο βαθμό.

Ο πρώην Πρόεδρος ιδιωτικού οικοτροφείου στον Πειραιά, Κωνσταντίνος Λαλαούνης, πριν λίγες μέρες, στα 86 του χρόνια, κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ένοχος με 40 χρόνια φυλακή για αποπλάνηση ανηλίκων, ασέλγεια, κακοποίηση και πρόκληση σωματικών βλαβών. Το ιδιωτικό οικοτροφείο που ίδρυσε το 1963, έκρυβε ένα εφιαλτικό μυστικό, το οποίο συγκαλύφθηκε με την ανοχή πολλών. Μια επίσης ένοχη ανοχή που συνετέλεσε στην κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση των ανηλίκων αγοριών που ζούσαν εκεί.

Ο ευυπόληπτος παιδεραστής, υπεράνω πάσης υποψίας, διετέλεσε και εισαγγελέας του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιώς. Η σιωπή ήταν στην κυριολεξία χρυσός για όσους την τηρούσαν. Αντί να καταγγείλουν τον παιδεραστή, εξήραν το «θεάρεστο» έργο του, το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Κανείς δεν αποκάλυπτε τι συνέβαινε εκεί μέσα. Μόνο οι τοίχοι άκουγαν τις κραυγές των παιδιών, όχι μόνο από τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και από τα βασανιστήρια που επέβαλλε ο «ευυπόληπτος» πολίτης στα ανήλικα, όταν δεν ήταν «συνεργάσιμα».

Το έγκλημα εις βάρος των ανηλίκων και η συγκάλυψή του, χρονολογούνται από παλιά, όταν ένα παιδί πριν χρόνια εκμυστηρεύτηκε την αλήθεια σε ιερέα. Εκείνος, αντί να ενημερώσει τις Αρχές, ειδοποίησε τον βασανιστή, με αποτέλεσμα το παιδί να υποστεί φρικτές τιμωρίες, ως «ανταμοιβή» για το θάρρος του να μιλήσει.

Μέσα σε όσους συγκάλυπταν το έγκλημα δεν ήταν μόνο ο εν λόγω ιερέας αλλά και γονείς. Όταν αρκετά παιδιά τους είπαν την αλήθεια, εκείνοι έμειναν αδιάφοροι  και απαθείς στο δράμα του παιδιού τους προκειμένου να μη χάσουν τη βολή τους. Έτσι εγκατέλειψαν ουσιαστικά τα παιδιά τους στα χέρια του τέρατος, που το μόνο που επεδίωκε ήταν να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του.

Συγκάλυψη όμως υπήρξε και από τους φορείς. Καμία από τις καταγγελίες που έγιναν στο Συνήγορο του Παιδιού δεν προχώρησαν το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη. Οι φιλικές σχέσεις που ορισμένοι από εκεί μέσα διατηρούσαν με τον Λαλαούνη, οδήγησαν τις προφορικές μαρτυρίες στον κάλαθο των αχρήστων.

Κάποτε όμως, έστω και αργά, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο σχετικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε, έστω νωχελικά, όταν μια καθηγήτρια υπέβαλλε γραπτώς την αναφορά της. Το έγκλημα εις βάρος των ανηλίκων βγήκε στην επιφάνεια και ο βασανιστής καταδικάστηκε. Στη δίκη του κατέθεσαν δώδεκα παιδιά, ένα από αυτά με ελαφριά διανοητική υστέρηση.

Οι πληγές στα αθώα κορμάκια έγιναν αγιάτρευτες πληγές στην ψυχή τους, που προσπαθούν να τις επουλώσουν, μέσα σε ένα σύστημα αλώβητο. Ένα σύστημα που υποθάλπει όλα τα εγκλήματα. Αυτά που διαπράχθηκαν και όσα ακόμα θα γίνουν. Ένα σύστημα που υποκλίνεται στους «ευυπόληπτους» εγκληματίες κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια για να μην ταραχθεί η ησυχία του.