Ευ. Βενιζέλος: «Αν αποτύχει ο Τσίπρας χρειάζεται Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής»

21.10.2015

 

Χειμαρρώδης εμφανίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ  FM επισημαίνοντας ότι, εάν η κυβερνητική συμμαχία χάσει την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ο τόπος θα πρέπει να πάει σε ένα σχήμα ευρύτερης κυβερνητικής αποδοχής, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα είναι το συμπλήρωμα των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν ακούει ότι πρέπει να είναι μια ρεζέρβα του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό πρόβλημα με απώλεια βουλευτών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ασφαλώς και αντιδρά. Διότι εμείς δεν έχουμε προδιαγεγραμμένη πορεία να είμαστε συμπλήρωμα οποιασδήποτε κυβέρνησης.»

 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  ανέφερε ότι  «Ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα και γι’ αυτό η λύση, σε περίπτωση που αποτύχει αυτό το σχήμα, είναι να επανέλθουμε στην πρόταση για ένα σχήμα ευρύτατης συνεργασίας. Κοινοβουλευτικά, δεν χρειάζεται να είναι υπουργοί παλιά, πολιτικά στελέχη».

 

Συνέχισε λέγοντας ότι «μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση, στην οποία να επιστρατευτούν άνθρωποι από την κοινωνία, με μεγάλες ικανότητες, οι οποίοι να πιστεύουν σε κάτι, με τη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, διότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μια ευρωπαϊκή δύναμη. Να προχωρήσουμε, αλλάζοντας την ατμόσφαιρα της χώρας. Αλλά δεν μπορεί να είναι διαρκώς το ΠΑΣΟΚ ο αμνός ο αίρων τις αμαρτίες του κόσμου. Και δεν μπορεί να δημιουργείται η αντίληψη ότι κάμπτεται η αντιπολιτευτική μας διάθεση επειδή κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση, στην οποία κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.»

 

Σχετικά με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η λύση της χώρας δεν είναι μίζερες μικροκομματικές λύσεις, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αγκαλιάστηκε με τον κ. Καμμένο στην Πλατεία Συντάγματος, στην ενιαία συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι πλέον ένα ενιαίο μόρφωμα μιας εθνικολαϊκιστικής αντίληψης.»

 

Σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές  ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: «Εμείς, ψηφίσαμε κατ’ αρχάς την ίδια τη συμφωνία Ιουλίου και Αυγούστου, όχι διότι συμφωνούσαμε με το περιεχόμενο ή με όλες τις αντιφάσεις και τις ανακολουθίες και τα λάθη της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη, αλλά διότι τη στιγμή εκείνη είχε χάσει την πλειοψηφία η κυβέρνηση, πολλοί βουλευτές της διαφωνούσαν και έπρεπε να σταθεί όρθια η χώρα. Άρα, ψηφίσαμε ένα περιεχόμενο συμφωνίας, με το οποίο δεν συμφωνούσαμε, δεν το θεωρούσαμε αναγκαίο και θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα.»