Εφιάλτης για την Ελλάδα τα κλειστά σύνορα των Βαλκανικών χωρών για τους πρόσφυγες

24.11.2015

Υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα επιχειρούν στο προσφυγικό κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους, που ενάντια στη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών, και παρά την άρνηση της Αθήνας επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για πλήρη ανάπτυξη της FRONTEX στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές που εξέρχονται από το ελληνικό έδαφος.

Η Κομισιόν διατείνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλανίζει όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά παρά τις προσπάθειες δεν φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις προτίθενται να ακολουθήσουν τουλάχιστον τα προαποφασισμένα.

Βεβαίως τις ημέρες αυτές γίνονται διάφορες διεργασίες καθώς στις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες θα συνήλθε η Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό και όλες οι χώρες επιχειρούν να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της εισροής στο έδαφός τους μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Τα Σκόπια ασκούν έντονες πιέσεις ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στην περιοχή της Ειδομένης, ακολουθώντας εν πολλοίς και την τακτική της Τουρκίας με στόχο να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. από την ΕΕ. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία θα λάβει το ποσό των 3 δις ευρώ κάτι που επιθυμούν και τα Σκόπια.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή της Ειδομένης υπό άσχημες καιρικές συνθήκες περιμένοντας να περάσουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει στις Βρυξέλλες σκληρή μάχη για το σχετικό ζήτημα πετυχαίνοντας να αλλάξει η σχετική διατύπωση που υπήρχε στο προσχέδιο της συνόδου κορυφής  για το προσφυγικό, μόλις την Παρασκευή το βράδυ, ευρωπαϊκή χώρα, που έχει δεχτεί επανεγκατάσταση προσφύγων  στο έδαφός της  “με το σταγονόμετρο” έθεσε και πάλι το ζήτημα στην Αθήνα, προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη, αλλά και απορίες για το που θέλουν να το πάνε τελικά οι εταίροι.

Ο εφιάλτης των κλειστών συνόρων από τις Βαλκανικές χώρες για μετανάστες και πρόσφυγες τρομάζει την Αθήνα, που φοβάται μήπως στην πολιτική “ανοιχτών θυρών” που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο προσφυγικό, απαντήσουν οι βόρειοι γείτονες με στεγανοποίηση των δικών τους συνόρων.

Μια πρώτη γεύση έδωσαν με τη νέα τους στάση οι αρχές της FYROM, που επιλεκτικά δέχονται πλέον πρόσφυγες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ιρανοί να εγκλωβιστούν στη Ειδομένη.

Το θέμα συζητήθηκε και στις τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Αυστριακό Καγκελάριο Φάιμαν, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ.

“Προφανώς κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω από την απόφαση της μίνι συνόδου κορυφής. Δεν είναι όμως η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτή τη γραμμή” τόνιζαν με ανακούφιση κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των hot spots, ενώ αναμένουν νέο κύκλο πιέσεων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.