Εύβοια: Πέντε νεκροί και 2 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες-Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε πως έχουν ήδη ανασυρθεί πέντε νεκροί ενώ παραμένουν και δύο αγνοούμενοι. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος 8 μηνών το οποίο απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά.

Επιχειρώντας να απαντήσει στις επικρίσεις για την μη ενεργοποίηση της γραμμής έκτακτης ανάγκης, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι αν η γραμμή είχε ενεργοποιηθεί οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι, επειδή η εκκένωση σπιτιών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν η γύρω περιοχή είναι πλημμυρισμένη. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε «τεράστια» την καταστροφή, ειδικά στην περιοχή του Λήλαντα.

Στο Μπούρτζι και στο Λευκαντί το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί. Σε πολλές περιπτώσεις τα οχήματα της πυροσβεστικής και του δήμου δεν μπορούσαν να προσεγγίζουν τα σπίτια για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους εξαιτίας της υψηλής στάθμης των χειμάρων.

Το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και Δήμου του Χαλκιδέων Ευβοίας – κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 495 ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον οκτώ άτομα διασώθηκαν με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με το meteo, στον σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις 8 ώρες. Λόγω των διακοπών ρεύματος και προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί στις πληγείσες περιοχές (πχ Ψαχνά Ευβοίας) είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

 

lifo.gr