Ζητήθηκε η παραίτηση του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου

25.10.2015

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο  οποίος κυβερνά τη χώρα επί δύο δεκαετίες, και το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων  εκλογών ζήτησαν για δεύτερο Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές ,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Μαυροβουνίου, για δεύτερο διαδοχικό Σαββατοκύριακο, έκαναν χρήση δακρυγόνων ενάντια σε περίπου 5.000 διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο. Η πορεία ξεκίνησε ειρηνικά, αλλά ξέσπασαν επεισόδια καθώς οι διαδηλωτές προσέγγισαν το κοινοβούλιο, που βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και 24 πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τζουκάνοβιτς -που παραμένει στην εξουσία για δύο δεκαετίες- πως κυβερνά τη χώρα μαζί με μια πολιτική ελίτ που τον περιβάλει, σαν ιδιοκτησία του. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες.

“Το μήνυμα μας στον Τζουκάνοβιτς είναι… να δώσει μια απάντηση στις δημοκρατικές εκκλήσεις μας, να αποδεχθεί το σχηματισμό προσωπικής κυβέρνησης και να διεξαγάγει τις πρώτες δίκαιες εκλογές”, δήλωσε ενώπιον των διαδηλωτών ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ηγετικό στέλεχος του κόμματος της αντιπολίτευσης “Δημοκρατικό Μέτωπο”.

Το Μαυροβούνιο είναι υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένει πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα όμως κυβερνήσεις δυτικών χωρών και οργανώσεις για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς στη χώρα.

Πριν την διαδήλωση, μια ομάδα υποστηρικτών της αντιπολίτευσης εκτόξευσε πέτρες στο κτίριο της αλβανικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου καταδίκασαν από κοινού την επίθεση.