Ζωντάνεψε και φέτος το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας με δύο εξαιρετικές παραστάσεις

Ξαναζωντάνεψε το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, με το Χορόδραμα «Ήμουν κι εγώ εκεί», από τη Θεατρική Ομάδα «Δήλια Δρώμενα» Δηλεσίου και την Τραγωδία του Ευριπίδη «Κρήτες» από την ομάδα Τέχνης και Χορού «Ατραπός» .  Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της ΔΗ.ΚΕ.Τ.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, για πρώτη φορά μετά από 2.300 χρόνια, παρακολουθήσαμε στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας την Τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, με την οποία, με συμβολικό τρόπο, ξεκινούσε ο Δήμος Τανάγρας την προσπάθεια για την ανάδειξη του θεάτρου.

Η σιωπή 2.300 χρόνων του Αρχαίου Θεάτρου έσπασε μπροστά στο δέος της αναβίωσης. Ανήκει, πλέον,  στο παρελθόν. Μια νέα εποχή ξεκίνησε για την περιοχή, αλλά και την ιστορία της χώρας μας.  Η επιστροφή στις ρίζες μας, αναγκαία όσο ποτέ, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου με στόχο να γίνει κέντρο Πολιτισμού, μνήμης αλλά και αφετηρία έμπνευσης και  δημιουργίας.

Φέτος, ένα χρόνο μετά, το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας ζωντάνεψε ξανά. Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, εμφανώς, συγκινημένος από την πορεία του εγχειρήματος για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου στο λόφο Γριμάδα,  όπου κατά την πρώτη φάση των ανασκαφών βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, στην ομιλία του τόνισε ότι:

«Ένα χρόνο πριν σε αυτόν τον ιερό χώρο ξεκινήσαμε όλοι μαζί ένα ταξίδι.

Ένα ταξίδι με προορισμό την ιστορία μας και στόχο να ζήσουμε μοναδικές στιγμές, γνωρίζοντας τον πολιτισμό μας.

Αυτός ο χώρος φιλοδοξούμε να αναδειχθεί, ως ένα πολιτιστικός πνεύμονας και προορισμός για τη Βοιωτία, την Ελλάδα μας και όχι μόνο.

Πεποίθηση όλων μας στο Δήμο Τανάγρας είναι ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αποτελεί επένδυση και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Χρέος μας είναι  αυτόν τον πολιτισμό που επέζησε τόσες χιλιάδες χρόνια να συνεχίσουμε να τον κρατάμε ζωντανό και εμείς οι Ταναγραίοι απόγονοι, να κάνουμε γνωστά σε όλους τα μυστικά και τους θησαυρούς της Ταναγραϊκής γης.

Στο πλαίσιο αυτού του χρέους με τη στήριξη της εφορίας αρχαιοτήτων Βοιωτίας και όλων των συναρμόδιων φορέων Υπουργείου πολιτισμού και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπογράψαμε πέρσι, το 2016, την προγραμματική σύμβαση για το έργο «Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας»το οποίο και ο Δήμος Τανάγρας χρηματοδότησε με 50.000€»

Και πρόσθεσε: «Σε δύσκολες εποχές η ιστορία δείχνει ότι ο πολιτισμός και οι τέχνες ανθίζουν και αναπτύσσονται. Επενδύουμε λοιπόν σε αυτό, μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο τόπος μας να γίνει στο μέλλον πυρήνας πολιτισμού.

Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε γιατί όλοι εσείς οι κοινωνικοί φορείς είσαστε δίπλα μας και στηρίζετε το νέο θεσμό που γεννιέται μέσω των θεατρικών παραστάσεων, που απολαμβάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε τούτον εδώ τον χώρο».

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Τανάγρας ευχαρίστησε θερμά τις θεατρικές ομάδες ΔΗΛΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΛΕΣΙΟΥ και την ομάδα ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΎ ΑΤΡΑΠΟΣ, που αφιλοκερδώς πρόσφεραν την τέχνη τους.

Ο κ. Β. Περγάλιας ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι «στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό εμπεριέχονται αξίες και ιδανικά, που υπήρχαν εδώ και χιλιάδες χρόνια και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αιώνια, πέρα και πάνω από τον καθένα από εμάς.

Η αναβίωση του αρχαίου δράματος εδώ και 150 χρόνια προσφέρει πνευματική καλλιέργεια αλλά κυρίως βοηθούσε και εξακολουθεί να βοηθά σε κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη σήμερα.

Στην τόνωση της συνείδησης της Ελληνικής μας ταυτότητας μέσα από τη σύνδεση της με το αρχαίο μας παρελθόν.

Σας ευχαριστώ λοιπόν που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Θέλω να ξέρετε ότι όλοι μαζί αυτή την ώρα

συμμετέχουμε σε μια εκδήλωση τιμής των προγόνων μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και πρέπει να νιώθουμε πολύ υπερήφανοι για αυτό».

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  κ. Αλέξης Χαρίτσης θα χρηματοδοτήσει το έργο της ανασκαφής του Αρχαίου Θεάτρου με το ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ». Αυτό σημαίνει ότι οι ανασκαφές θα μπορούν άμεσα να επανεκκινήσουν  και να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς ώστε να έρθουν στο φως ακόμη πιο σημαντικά ευρήματα.

Η κα Αλεξάνδρα Χαραμή,  αρχαιολόγος και προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας, υπό τη διεύθυνση της οποίας διεξάγονται οι ανασκαφές στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας, στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε ότι «Ήδη υπογράφτηκε η δεύτερη προγραμματική σύμβαση για τη συνέχιση των ανασκαφών και τα ευρήματα που θα έρθουν στο φως θα είναι εξίσου σημαντικά και θα συμπληρώσουν τα όσα ήδη έχουν βρεθεί τον προηγούμενο χρόνο.

Εύχομαι όλα αυτά να συντελέσουν στο να αναδειχτεί αυτός ο χώρος, να είναι επισκέψιμος και να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εδώ με θεατρικές παραστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται όλοι αυτοί οι θεατρικοί σύλλογοι και να δίνουν αυτές τις παραστάσεις».

Την παρουσίαση των Θεατρικών Ομάδων έκανε η κ. Οικονομίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο σημαντικό πολιτισιτκό έργο το οποίο έχουν παράξει και οι δύο ομάδες αναφορικά με το Αρχαίο Δράμα.

Και οι δύο παραστάσεις ήταν εκπληκτικές αποδεικνύοντας ότι οι μικρές θεατρικές ομάδες δημιουργούν υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα που αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους τους θεατές. Αυτό έπραξαν και οι δύο θεατρικές ομάδες ΔΗΛΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΛΕΣΙΟΥ και την ομάδα ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΑΤΡΑΠΟΣ οι οποίες απέσπασαν τα κολακευτικά σχόλια όσων ανέβηκαν μέχρι το λόφο Γριμάδα για να τις απολαύσουν.

Εξαιρετική όμως ήταν και η οργάνωση από την ΔΗΚΕΤ η οποία φέτος φρόντισε για την μετάβαση των θεατών στο Αρχαίο Θέατρο με πουλμανάκι, ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρέθηκαν τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανασκαφή στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άρχισαν οι ανασκαφές στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Συγκλόνισαν οι «Βακχες» μετά από 2.300 χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας