12.6.2016
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού ήρθε προς ψήφιση την Παρασκευή 18-5-2016, η έγκριση της μελέτης του Α’ σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Γ.Π.Σ) της χωρικής υποενότητας κοιλάδας Ωρωπού (Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Ωρωπού, Χαλκουτσίου και Συκαμίνου).
Μία μελέτη, που η σύνταξή της είχε προκηρυχθεί από την δική μας διοίκηση και ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη αναδόχου και την υπογραφή σύμβασης από τη νέα Δημοτική Αρχή. Το μελετητικό γραφείο υπέγραψε σύμβαση στις 10-9-2015 και ζήτησε παράταση 2 μηνών έως τις 22-2-2016, για να παραδώσει το Α’ στάδιο επικαιροποιημένο, συμπληρωμένο και διορθωμένο. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή και ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, την διάγνωση των προβλημάτων, προοπτικών και τάσεων της περιοχής μελέτης και την διατύπωση των εναλλακτικών προτάσεων ρύθμισης και ανάπτυξης της περιοχής.
Για ακόμα μια φορά ένα τόσο σοβαρό θέμα, αντιμετωπίστηκε με έναν ανεύθυνο, πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο. Μέσα στους έξι μήνες εκπόνησης της μελέτης, αλλά και στους άλλους τρεις μήνες που έμεινε στο συρτάρι, κανείς δεν έκανε τον κόπο να παρατηρήσει ότι όλη αυτή η μελέτη δεν είχε καμμία σχέση με την πραγματικότητα.
Γεωργική γη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μελέτης, ακόμα και μέσα στα σχέδια του Αγίου Κωνσταντίνου και του Βαρυκού, καταγράφει εγκεκριμένο βιολογικό στο Σαραντάρι και δεν υφίσταται αποτύπωση των καταργημένων σχεδίων Σκάλας και Χαλκουτσίου. Το ίδιο ισχύει για τα τρία Νέα Σχολεία που παραδίδονται τον Αύγουστο, αποτυπωμένα μέσα στο χώρο του βιότοπου. Δεν αποτυπώνεται η οριοθέτηση και η ζώνη προστασίας μέχρι το Δέλτα του Ασωπού, καμία καταγραφή δικτύων, υποδομών και μεταφορών καθώς και διάγνωση προβλημάτων, προοπτικών και τάσεων με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Δεν χρειάστηκε παραπάνω από δύο μέρες για να εντοπιστούν και να διατυπωθούν τα λάθη αυτά και άλλα πολλά στο Δημοτικό Συμβούλιο από μένα σαν ειδικό αγορητή αλλά και από τους άλλους εισηγητές που τοποθετήθηκαν, ενώ στους εννέα αυτούς μήνες κανείς από την Δημοτική Αρχή δεν πρόσεξε τίποτα. Δεν ξέρω αν θα πληρωθούν οι μελετητές για αυτή την εργασία, η οποία είχε ανατεθεί παλαιότερα στον οργανισμό Αθήνας και είχε πληρωθεί με 70.000 ευρώ το 2007 – 2010 από την τότε Δημοτική Αρχή και η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Εντύπωση βέβαια μου προκάλεσε και το γεγονός ότι οι μελετητές δεν έδωσαν καμία απάντηση στις δεκάδες παρατηρήσεις, ερωτήσεις που δέχθηκαν.
Ήταν λογικό λοιπόν να ζητηθεί αναβολή από την μειοψηφία και από τους δεκάδες πολίτες που παρευρίσκονταν στην συνεδρίαση, λόγο της σοβαρότητας του θέματος έτσι ώστε να διορθωθεί η μελέτη και φυσικά, να γίνει η απαραίτητη και προβλεπόμενη από το νόμο διαβούλευση (Ν.1337/83 αρ. 3,4 & 5 και Ν.2508/97 αρ.4 παρ.10). Αυτό άλλωστε κάναμε εμείς στο Γ.Π.Σ. Καλάμου και στο Σ.Χ.Ο.Α.Π. των Αφιδνών, από την πρώτη στιγμή, με ορισμό επιτροπών από τα Τοπικά Συμβούλια με συμμετοχή και από την μειοψηφία.
Η αλήθεια πράγματι έλαμψε όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος όταν η Δημοτική Αρχή δια στόματος του Δημάρχου παραδέχθηκε ότι όντως όλα αυτά ήταν λάθη. Ψήφισε όμως και αποδέχθηκε αυτή την δήθεν μελέτη, υποσχόμενη ότι όλα θα διορθωθούν στο επόμενο «Β1 υποστάδιο», βεβαιώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες ότι όλα θα γίνουν σωστά και ότι πρέπει να τους έχουν εμπιστοσύνη γιατί δουλεύουν μόνο για το καλό του τόπου. Δυστυχώς όμως, κανείς δεν μπορεί να γίνει πιστευτός όταν η επιπολαιότητα, η προχειρότητα και η αλαζονεία του φαίνεται ολοκάθαρα, αφού το θέμα ήρθε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αναβλήθηκε, γιατί κάποιοι «ξέχασαν» να το περάσουν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση της 18-5-16, με 23 θέματα για να συζητηθεί 18ο , χωρίς να έχουν δοθεί έγκαιρα στους Δημοτικούς Συμβούλους τα απαραίτητα στοιχεία για να ενημερωθούν, παρά δύο ημέρες πριν το Συμβούλιο και φυσικά δεν υπήρξε καμία διαβούλευση – ενημέρωση πολιτών και φορέων.
Η απόφαση για το αν θα επιλεγεί ένα έντονα παρεμβατικό σενάριο ή ένα σενάριο ήπιας παρέμβασης για την ανάπτυξη του τόπου, λαμβάνεται στην Α’ φάση, αφού γίνει επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από αυτή, ΦΕΚ 209Δ’/7.4.2000 Α’ Στάδιο, Κεφάλαιο Α4,5,6.
Στο «Β1 υποστάδιο» της μελέτης γίνεται η τελική επεξεργασία του εναλλακτικού σεναρίου που επιλέχθηκε στο Α’ στάδιο. Η καταγραφή του υλοποιημένου συντελεστή δόμησης, ο υπολογισμός της χωρητικότητας των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, η καταγραφή όλων των έργων υποδομής, η φέρουσα ικανότητα των περιοχών που εξετάζονται σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου για τις περιοχές παραθεριστικής κατοικίας, διερευνώνται, αξιολογούνται και δημοσιοποιούνται στο Α’ Στάδιο και αυτό είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους πολίτες.
Για την Δημοτική Αρχή «η διαβούλευση είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης» για το πότε θέλει να την κάνει ή πότε την βολεύει. Αυτές οι βαθυστόχαστες πολιτικές θέσεις, δυστυχώς αφήνουν εκτεθειμένο το Γ.Π.Σ, σε υποβολή ενστάσεων και προσφυγών με σοβαρές πιθανότητες να ακυρωθεί, αλλά και κάνουν τους πολίτες να ανησυχούν έντονα για την εξέλιξη αυτής της τόσο σοβαρής μελέτης.
Τέλος, ο χαρακτηρισμός κατ’ επίφαση χωροτάκτες και πολεοδόμοι, δείχνει πραγματικά πόσο σέβεστε την αντίθετη άποψη και σας την επιστρέφω.
Η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο που ζούμε αλλά και η εμπειρία δώδεκα χρόνων στην αυτοδιοίκηση δίνει το δικαίωμα, όχι μόνο σε μένα αλλά και σε κάθε πολίτη να έχει άποψη και να την εκφράζει δημόσια, αλλά εσείς κάνετε αυτό που ξέρετε καλά, να λασπολογείτε και να απαξιώνετε όποιον έχει αντίθετη άποψη με σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛ. ΗΛΙΑΣΚΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ