Ο ηλικιακός ρατσισμός αναφέρεται σε συμπεριφορές σύμφωνα με τις οποίες τα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα διαχωρίζονται από τα νεότερα ή δέχονται ανισότητα εξαιτίας της ηλικίας τους (Ray, Sharp and Abrams, 2006).
Με τον όρο «τρίτη ηλικία» εννοούμε άτομα μεταξύ 60 και 80 ετών, ενώ η «τέταρτη ηλικία» περιλαμβάνει ανθρώπους άνω των 80 ετών που όμως δεν αυτό-εξυπηρετούνται.
Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τους ηλικιωμένους γύρω μας σαν εξαρτημένα άτομα. Εξαρτημένους λόγω σωματικής αδυναμίας, λόγω της μείωσης των οικονομικών τους εξαιτίας της συνταξιοδότησής τους, κοινωνικά εξαρτημένους από τις οικογένειές τους.
Τα γηρατειά όμως, έχουν διαφορετική έναρξη, διαφορετική διάρκεια, ταχύτητα και ένταση για κάθε άτομο, τόσο σε φυσιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Έτσι, πόσο εξαρτημένη θα μας φαινόταν η Hedda Bolgar μία ψυχοθεραπεύτρια που συνέχισε να βλέπει θεραπευόμενους μέχρι και τα 103 της έτη όπου και πέθανε, ο Mick Jagger που συνεχίζει να ροκάρει παρά τα 80 του χρόνια ή η Daphne Selfe που εξακολουθεί να ποζάρει για μεγάλους οίκους ραπτικής στα 88 της έτη; Και αυτοί, είναι λίγοι μονάχα από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που εξακολουθούν να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί παρά το «προχωρημένο της ηλικίας τους».
Ασφαλώς, υπάρχουν κι εκείνοι που μάχονται καθημερινά με τα προβλήματα της υγείας τους, τις μειωμένες αντοχές τους, τη διαχείριση της απώλειας των φίλων τους, την εγκατάλειψή τους από τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αυτοί που έζησαν μια ζωή γεμάτη σαν και τη δική μας, έκαναν παιδιά, αγκάλιασαν εγγόνια και τώρα κοντά στη δύση της ζωής τους μόνο την κοροϊδία, τον εξευτελισμό και την ανισότητα δεν αξίζουν.
Για αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο δρόμο μπροστά σε μια ηλικιωμένη γυναίκα που προσπαθεί αργά να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο, πριν ανοίξεις το στόμα σου για να τη «στολίσεις» για την καθυστέρηση,
σκέψου: Μήπως τελικά είσαι ηλικιακός ρατσιστής; Και αν είσαι, είσαι περήφανος για αυτό, ή θα κάνεις κάτι για να το αλλάξεις; Θυμήσου: οι ηλικιωμένοι δεν είναι ετοιμοθάνατοι, ίσως είναι άνθρωποι που ζουν μια γεμάτη επιτυχία και πληρότητα ζωή (Chellingsworthand Laidlaw, 2016).
Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη φορά, να περνάτε καλά γιατί το αξίζετε!