Ημερίδα ΟΝΝΕΔ Ωρωπού για ΕΣΠΑ: Η κυβέρνηση αρνείται την επιχειρηματικότητα και βουλιάζει τις επιχειρήσεις και την οικονομία

Η κυβέρνηση  Τσίπρα αρνείται την επιχειρηματικότητα και θέτει εμπόδια στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στερώντας τη χώρα από μια ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας, την οποία διοργάνωσε η Τ.Ο.ΟΝΝΕΔ Ωρωπού, σήμερα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αυλώνα, με θέμα: «Προγράμματα ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΉ Ανάπτυξη και τρόποι απορρόφησής τους».

Στην Ημερίδα μίλησαν οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Γιώργος Βλάχος και Αθανάσιος Μπούρας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ωρωπού κ. Κώστας Δέδες, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Ανάπτυξης  και Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών φορέων Ν.Δ.  κ. Γιώργος Κώτσηρας και ο Γεωλόγος κ. Ανδρέας Τσώκος.

Παρέστησαν η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής κα Γεωργία Μαρτίνου, οι Αντιδήμαρχοι του Αυλώνα κ. Χρήστος Σιδέρης και Μαλακάσας κ. Γιώργος Σιδέρης, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω κ. Ανδρέας Θεοδώρου, η Δημοτική Σύμβουλος κα Δήμητρα Σωτήρχου-Τοτόμη, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Τζεβελέκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. κ. Γιώργος Γιασημάκης, Άγγελος Χατζηιωάννου, Γιώργος Αρμυριώτης και Πέτρος Δέδες, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα, ο πρώην Αντινομάρχης Αν. Τσάκωνας, ο πρώην Δήμαρχος Αυλώνα Αγγελής Σύρμας, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικου Συλλογου κ. Ιωαννίδης, εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ Μενιδίου και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.  Γιώργος Βλάχος τόνισε ότι: «Το ΕΣΠΑ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας το οποίο, δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν το χρησιμοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Όταν, εμείς  ολοκληρώσαμε  το Μάρτιο του 2015 το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007- 2013, ύψους 27 δις ευρώ, να θυμίσω ότι τότε ακούγονταν ύμνοι για την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή που πετύχαμε να πάρει η χώρα μας ένα  τόσο υψηλό πακέτο, η απορρόφηση ξεπέρασε το 100%. Εμείς ετοιμάσαμε και το τρέχον πακέτο ύψους 20,4 δις ευρώ το οποίο παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και στο οποίο προχώρησε σε μικρές παρεμβάσεις. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Η κυβέρνηση το ΕΣΠΑ, από μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, το έχει μετατρέψει σε  δεξαμενή για την πληρωμή πάγιων και διαρκών αναγκών του κράτους. Το κατασπαταλάει χωρίς ούτε ένα ευρώ να πηγαίνει στην ανάπτυξη.  Υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων, ενώ κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει. Είναι προφανής ο κίνδυνος. Θα χαθούν σημαντικοί πόροι, εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία στο βωμό των κομματικών εξυπηρετήσεων. Σήμερα  η αναπτυξιακή προοπτική  της χώρας έχει χαθεί. Η κυβέρνηση δείχνει να μην πιστεύει στο ΕΣΠΑ, Άρα δεν μπορεί και να το υλοποιήσει».

Και ο κ.  Βλάχος κατέληξε λέγοντας ότι: «Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει στις διαρθρωτικές αλλαγές. Να πιστεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη.  Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα. Και η Νέα Δημοκρατία ως φιλελεύθερο κόμμα θέτει ως βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που γεννούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν την πραγματική οικονομία».

Αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών είπε ότι: «Η πολιτική ρευστότητα συνεχίζει να υπάρχει στη ζωή μας και άρα το μέλλον μας είναι αβέβαιο. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει το τοπίο καθαρό μέχρι το 2019, από  θέμα εκλογών, αλλά μην αμφιβάλλετε δεν θα κατορθώσει να εξαντλήσει τη θητεία της. Θα επιδιώξουν την επόμενη χρονιά να αιφνιδιάσουν. Αλλά ούτε και αυτό θα το κατορθώσουν. Εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα γιατί πρέπει να μπει μια τελεία σε αυτή τη διακυβέρνηση, που είναι αδιέξοδη για το τόπο».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της Ν.Δ. στην  Περιφέρεια Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας τόνισε,  για όσους ξορκίζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ότι «Η χώρα μας από το 1981 μέχρι σήμερα έχει προσποριστεί  200 δις ευρώ. Όλα τα μεγάλα έργα που έγιναν κατασκευάστηκαν με χρήματα ευρωπαϊκά».

Επεσήμανε ότι «Η  εικόνα της απορροφητικότητας, σήμερα, από το ΕΣΠΑ 2014 -2020   είναι τραγική. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία είχαμε  τον Αύγουστο του 2014 πληρωμές που έφταναν το 51%. Ενώ τον Αύγουστο του 2017 οι πληρωμές φτάνουν μόλις στο 20%. Η κυβέρνηση με αυτή την πολιτική της καταδικάζει τις επιχειρήσεις στην καταστροφή. Τις βουλιάζει.  Τους στερεί χρήματα για την ανάπτυξη. Δεν τους δίνει ούτε καν οφειλόμενα χρήματα για να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα. Με αυτό τον τρόπο στερεί χρήματα από την αγορά. Ενώ την ίδια ώρα με νόμο επιβάλλει   στους ΟΤΑ να καταθέτουν τα διαθέσιμά χρήματά τους στην Εθνική Τράπεζα για να ανεβάζουν λογιστικά τα οικονομικά στοιχεία».

Ο κ. Μπούρας υποστήριξε ότι κανένα μεγάλο έργο  δεν έχει ξεκινήσει επί των ημερών του κ. Τσίπρα, ούτε  κανένα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Απλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ταξινομούνται. Όσα δε έργα εγκαινιάζει ο κ. Σπίρτζης ήταν αυτά που ξεκίνησαν και προχώρησαν επί Νέας Δημοκρατίας. Έργα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ  κυνήγησε, ανηλεώς, ως αντιπολίτευση».

Επίσης είπε ότι: «Την ώρα που οι επιχειρήσεις βουλιάζουν στα χρέη η κυβέρνηση δεν έχει εντάξει καμία επένδυση στον αναπτυξιακό νόμο. Δέχεται μόνο αιτήσεις».

Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Πρέπει να διενεργηθούν άμεσα εθνικές εκλογές για να αλλάξει πορεία η χώρα και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Κάτι που εγγυάται η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας Ανάπτυξης και Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κώτσηρας επεσήμανε στην ομιλία του τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι μπαίνουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ και «οι φάκελοί τους εμφανίζουν προβλήματα κατά τη διενέργεια, μετά από χρόνια, ελέγχων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ως προς το αντικείμενο της επένδυσης που  εκτέλεσαν, σε σχέση με αυτό που ζήτησαν. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν χρήματα πίσω. Για αυτό οι επενδυτές οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη συμπλήρωση των φακέλων τους». Τόνισε ότι «τους Ευρωπαίους σε πρώτη φάση δεν τους ενδιαφέρει το οικονομικό σκέλος των στοιχείων της επένδυσης αλλά ο δόλος. Και  ο δόλος είναι και ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται πολύ αυστηρά στην Ε.Ε. γιατί υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν τα χρήματα  για άλλες δράσεις κι όχι ουσιαστικές επενδύσεις».

Ο κ. Κώτσηρας  κατέληξε λέγοντας ότι: «Τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις που θα τα ρίξουν με τη σειρά τους στην πραγματική οικονομία.

Η νέα γενιά ψάχνει εναγωνίως τρόπους χρηματοδότησης και δυστυχώς από τη σημερινή κυβέρνηση δεν βρίσκει ανοιχτούς δρόμους με αποτέλεσμα οι νέοι να εγκαταλείπουν τη χώρα».

Ενώ ο Γεωλόγος κ. Ανδρέας Τσώκος έθιξε ένα μεγάλο πρόβλημα για τη γεωργία που είναι η υδροδότηση των αγρών και αλλά και τη νομιμότητα των γεωτρήσεων.

Υποστήριξε ότι: «Στη χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα. Κι αυτό γιατί γίνεται αλόγιστη χρήση του νερού. Για παράδειγμα η Αττική έχει πρόβλημα ποιότητας του νερού, ενώ η Θεσσαλία πρόβλημα ποσότητας. Σήμερα μια γεώτρηση στο Θεσσαλικό κάμπο, αλλά και σε άλλες περιοχές, πρέπει να φτάσει ακόμη και τα 250 μέτρα για να βρεθεί νερό. Άρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική διαχείρισης του υδάτινου ορίζοντα στη χώρας μας».

Επεσήμανε όμως ότι «υπάρχει πρόβλημα και με τη μη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων. Υπάρχουν γεωτρήσεις που δεν έχουν άδεια από το κράτος με άδεια από το κράτος, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει μεγάλο κόστος για τους αγρότες καθώς θα χάσουν προνόμια. Θα χάσουν τα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ για το πότισμα των καλλιεργειών τους».

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωρωπού κ. Κώστας Δέδες αναφέρθηκε στην τραγική εικόνα που εμφανίζει το ΕΣΠΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα όπως είπε Είναι: «Να μην μπορούν οι Δήμοι να εντάξουν κανένα νέο έργο. Δυστυχώς δεν βρίσκουμε ανταπόκριση από την κεντρική εξουσία γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις Εκθέσεις από  προηγούμενο ΕΣΠΑ για την Τ.Α. για να κλείσει το πρόγραμμα.

Μας έχουν μπλοκάρει τα έργα από το 2015 γιατί τα χρήματα δεσμεύτηκαν για την ύδρευση της Αίγινας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε καν ο διαγωνισμός και εμείς δεν μπορούμε να εντάξουμε αντίστοιχα έργα ύδρευσης. Δυστυχώς, για τον ίδιο  λόγο του, ότι δεν έχουν κλείσει οι Εκθέσεις, δεν μπορούμε να εντάξουμε και άλλα έργα όπως είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός του Αυλώνα».

Ο κ. Δέδες επέρριψε ευθύνες, όσον αφορά στο Δήμο Ωρωπού, στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί τα χρήματα του ΕΣΠΑ γιατί δεν διέθετε τεχνογνωσία και επάρκεια και για αυτό έχασε την ευκαιρία να εντάξει έργα με αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα. «Εμείς πρέπει να τα έχουμε αυτά τα στοιχεία  και τα έχουμε, την τεχνογνωσία και την επάρκεια, για να προχωρήσουν τα έργα. Δεν νοείται ο Ωρωπός να μην έχει βιολογικό καθαρισμό και να κινδυνεύει με πρόστιμα και εμείς να τρέχουμε τώρα να τα προλάβουμε. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην απορρόφηση από το 2015 για την Τ.Α. Για αυτό  είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτή είναι μια ζοφερή πραγματικότητα».

«Η πορεία της κυβέρνησης δεν δείχνει να αλλάξει. Υπάρχει στασιμότητα, οπότε είναι αστείο να μιλάμε και για ανάπτυξη με αυτές τις συνθήκες» κατέληξε ο κ. Δέδες.

Τη συζήτηση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ Ωρωπού κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Η Αντιπρόεδρος κα Ανδριάνα Αλεξανδράτου καλωσόρισε τον κόσμο,  ενώ η Γραμματέας κα Κλειώ Τζεβελέκου μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, με το οποίο εξέφραζε την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι νέοι του Ωρωπού δείχνοντας ότι είναι στην πρωτοπορία των προβλημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία.