ΗΠΑ: Γιατί παραπέμπουν για «προδοσία» τον Τραμπ -Απίθανο να χάσει την προεδρία

Με την ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ότι η Βουλή ξεκινά επίσημη έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έγινε ο τέταρτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τέτοια διαδικασία.

Όπως παρατηρεί το ABC News, πρόκειται για μια σημαντική πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον, με τον Τραμπ να τη χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Twitter ως «προεδρική παρενόχληση.» Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο σοβαρό από αυτό και έχει κεντρικό σημείο αναφοράς την πιθανή παραπομπή του.

Το χρονικό της υπόθεσης και ο μυστηριώδης μάρτυρας
Στις 9 Σεπτεμβρίου ο επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον ανέφερε ότι ένας αξιόπιστος, όπως τον χαρακτήρισε, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (που ήταν και ο ίδιος μέλος υπηρεσίας πληροφοριών) κατέθεσε μια καταγγελία, που τη θεώρησε ο ίδιος ο Άτκινσον «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να ενημερώσει το Κογκρέσο. Αλλά η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της NSA Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν κατέθεσαν στο Κογκρέσο αντίγραφο της καταγγελίας αυτής. Το θέμα προκάλεσε σάλο, με τα αμερικανικά media να αναζητούν τον μυστηριώδη αυτό μάρτυρα και να αναφέρουν ότι ανησυχούσε για όσα συζήτησε από τηλεφώνου ο Ντόναλντ Τραμπ στις 25 Ιουλίου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Ο Τραμπ αναγκάστηκε την περασμένη Κυριακή να ομολογήσει ότι συζήτησε με τον Ζελένσκι για τον γιο του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, τον Χάντερ Μπάιντεν, που εργαζόταν στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας Burisma Holdings, τον καιρό που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά, όπως υποστήριξε, δεν είχε κάτι το μεμπτό η συνομιλία αυτή.
Το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας ύψους 391 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου. Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική «ακολουθία», η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας ως μοχλό πίεσης στον Ζελένσκι, ώστε να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του. Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Το σημείο αιχμής που επιτάχυνε τις εξελίξεις

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να μη δημοσιοποιήσει και να υποβαθμίσει την καταγγελία του μυστηριώδους πληροφοριοδότη σε βάρος του προέδρου Τραμπ επιτάχυνε τις εξελίξεις. Οι ισχυρισμοί που έχουν γίνει γνωστοί και σύμφωνα με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την καθυστέρηση χορήγησης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ημέρες πριν συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας, για την διεξαγωγή έρευνας για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, αποτέλεσαν επίσης το σημείο αιχμής για τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ήταν διστακτικοί ως προς την παραπομπή του Τραμπ, για να προχωρήσουν στο επόμενο ιστορικό βήμα.

Οι αριθμοί στο Κογκρέσο
Περίπου 50 Δημοκρατικοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στους υποστηρικτές του αιτήματος της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του προέδρου Τραμπ, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση της συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ποσοστό περίπου 80% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το ABC News υποστηρίζει ότι 182 Δημοκρατικοί και ο Τζάστιν Αμάς (που πρόσφατα αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) υποστηρίζουν το αίτημα παραπομπής.

Η διαδικασία της παραπομπής
Οι επιτροπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ. Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στη Γερουσία, όπου απαιτείται να ψηφίσουν θετικά τα 2/3 των γερουσιαστών. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.

Η πολιτική σπουδαιότητα της υπόθεσης που συγκλονίζει τις ΗΠΑ
Η παραπάνω αρνητική κοινοβουλευτική προοπτική για τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία έκανε δύσκολη την απόφαση που έπρεπε να λάβει η Πελόζι, η οποία αρχικά ήταν αρνητική στην έναρξη μιας διαδικασίας επίσης παραπομπής του Τραμπ. Η ίδια γνωρίζει ότι η κίνηση που έκανε μπορεί να μην επιφέρει ως τελικό αποτέλεσμα, την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως μία σοβαρή πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον και καταγράφηκε πλέον στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Κανένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν δεν απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Οίκο. Οι πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αθωώθηκαν από την Γερουσία. Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία, ο πρόεδρος Τραμπ απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος θα μπορεί και πάλι να είναι προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2020.

Τα επόμενα βήματα
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σήμερα, στην δημοσιοποίηση ενός αυτούσιου αντίγραφου του επίμαχου τηλεφωνήματος. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης, σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο υπηρεσιακός Διευθυντής της NSA Τζόζεφ Μαγκουάιρ αναμένεται να καταθέσει αύριο δημόσια ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και της αντίστοιχης επιτροπής στην Γερουσία. Η κατάθεσή του στην Γερουσία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Πηγή: iefimerida.gr