Μόλις μια μέρα μετά τον α’ γύρο των ενδοπαραταξιακών εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη του εγχειρήματος, ο Πρόεδρος του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις «Ιστορίες» του Σκάι, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο υπογράμμισε ότι «μετέχει ενεργά» στο όλο εγχείρημα και σκοπεύει να συμβάλλει στην εδραίωση και επιτυχία του.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει με έμφαση (απαντώντας στην ερώτηση του Παύλου Τσίμα γιατί δεν έβαλε και αυτός υποψηφιότητα για την ηγεσία) ότι «προτίμησε να μείνει έξω από την κούρσα και να λειτουργήσει ως εγγυητής της παράταξης»… Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, «παιζόταν» η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στην κούρσα της ηγεσίας.
Ο κ. Παπανδρέου, καίτοι τυπικά απέφυγε να πεί ποιον από τους δύο διεκδικητές του επόμενου γύρου υποστηρίζει, την κ. Γεννηματά ή τον κ. Ανδρουλάκη, έδειξε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την προτίμησή του στην πρώτη, λέγοντας και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά «την κ. Γεννηματά την γνωρίζω πολλά χρόνια, και είχαμε συνεργασθεί στενά και πολύ καλά…», ενώ δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα του κ. Ανδρουλάκη.
Ίσες αποστάσεις για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Ως προς το εάν το νέο κόμμα θα πρέπει να είναι μια ανανέωση του ΠΑΣΟΚ («μια ενδοΠΑΣΟΚική υπόθεση») ή κάτι ευρύτερο, ο κ. Παπανδρέου αρκέσθηκε να πεί ότι «ο χώρος πρέπει ν’ αλλάξει, χωρίς όμως να χάσει τις παραδοσιακές αξίες του…». Ενώ στο επίμαχο ερώτημα, με ποιόν θα συνεργασθεί ή θα στηρίξει μετά τις βουλευτικές εκλογές το νέο κόμμα, αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «θέλει να δει τον χώρο μας με αυτονομία, προτάσεις, σχέδιο και να έρθουν οι άλλοι να μας προτείνουν συνεργασία…», θέση που υπενθυμίζεται ότι υποστηρίζει, σχεδόν με τα ίδια λόγια, και η κ. Γεννηματά.
Ο κ. Παπανδρέου, εξήγησε ότι «η θέση της ΝΔ ότι πρέπει να φύγει άμεσα από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδύναμη, την στιγμή που δεν προτείνει ένα άλλο συγκεκριμένο πρόγραμμα», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν συνιστά «παρά την κακή εκδοχή του Γ’ μνημονίου που επιβάρυνε την οικονομία με επιπλέον 80 δισ, και έχει τεράστιες ευθύνες για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνει και άλλη προοπτική».
Αμφίδρομο άνοιγμα
Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε υπέρ της ουσιαστικής και ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, κάτι που αν είχε επιτευχθεί όταν αυτός το προσπάθησε το 2011, σήμερα τα αποτελέσματα της κρίσης θα είχαν ξεπερασθεί «όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, όχι όμως και στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειές μου…». Αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί μετεκλογικά μια ευρύτερη κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και την συνεργασία, σ’ ένα τέτοιο σχήμα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ποιο ρόλο προσβλέπει
Αφού έκανε ένα μάλλον εξωραϊσμένο και γενικόλογο απολογισμό των χειρισμών που υποχρεώθηκε να κάνει ως πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου έδωσε και το στίγμα που θέλει να αφήσει στο νέο εγχείρημα της κεντροαριστεράς.
«Θα ήθελα να συμβάλλω στην ενότητα, όπως έκανα και πρόσφατα, και θεωρώ ότι μπορώ να το πράξω ώστε όλοι οι υποψήφιοι να προχωρήσουν μαζί, και όλοι μαζί να καταρτίσουμε μια ριζοσπαστική ατζέντα. Είμαστε ο χώρος που συνέβαλε στην εμπέδωση των θεσμών -από τον Γεώργιο Παπανδρέου αλλά και παλιότερα μέχρι Ανδρέα, τον Σημίτη και εμένα- και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς, την διαφάνεια και την πάταξη του πελατειακού κράτους, στο οποίο και εμείς υποκύψαμε…»
Η… αιώνια μάχη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου και η διαφαινόμενη σύμπλευση του με την πολύ πιθανή ηγεσία Γεννηματά (σε ρόλο που ίσως έχει προσυμφωνηθεί…), θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αφού θεωρείται ότι θα επιδιωχθεί από κοινού να συνεχισθεί η «αιώνια μάχη» να μείνει το ΠΑΣΟΚ «καθαρό» (υπενθυμίζεται ότι η κ. Γεννηματά δήλωσε χθες ότι «στο νέο σήμα, θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε ο Ήλιος του ΠΑΣΟΚ…)», και, κυρίως, να μην πέσει ΠΑΣΟΚ «σε ξένα χέρια» που θα… μυρίζουν Σημίτη και Βενιζέλο.
Πηγή: iefimerida.gr