Η «Άποψη τώρα» στο 60ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Ερέτρια

Απόλυτη επιτυχία είχε το 60ο Διεθνές Συνέδριο των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια, της Εύβοιας, από 27 έως 29 Οκτωβρίου, με θέμα “Journalism in War and Peace” αλλά και τη γενικότερη Ελευθερία του Τύπου, σε ένα, διαρκώς, μεταβαλλόμενο πληροφοριακό περιβάλλον.

Στο Διεθνές Συνέδριο μετείχαν περισσότεροι από 80 επαγγελματίες Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι ένθερμοι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, αλλά και της ελεύθερης διακίνησης της έκφρασης.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία, μέσα από την πολύ υψηλού επιπέδου οργάνωση του Συνεδρίου, από το Ελληνικό Τμήμα των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων,  με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας αλλά και μεγάλες παραγωγικές  Επιχειρήσεις της περιοχής.

Ταυτόχρονα αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις για την πορεία της πληροφορίας και τη διαχείρισή της από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Σε μια εποχή όπου η ποσότητα αλλά και η ταχύτητα των πληροφοριών με την συμβολή των social media έχει πολλαπλασιαστεί, αυτό δημιουργεί εγγενή προβλήματα στην είδηση, καθώς τα όρια  μεταξύ  ψέματος  και  αλήθειας είναι πλέον δυσδιάκριτα και η διασταύρωσή τους εξαιρετικά δύσκολη έως πολλές φορές ανέφικτη.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου, κατά συνέπεια, στην εποχή μας έχει αλλάξει και ουσιαστικά καλείται να είναι περισσότερο υποψιασμένος για την όποια πληροφορία, την οποία οφείλει να διασταυρώνει.

Δείτε την ομιλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού:

Δείτε την ομιλία του Δημάρχου Ερέτριας Γιάννη Δημητρακόπουλου: 

Μίλησαν επίσης η Εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κα Άννα Ευσταθίου, η  Vera Jourova, Αντιπρόεδρος της ΕΕ Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας, καθώς και η Ευρωβουλευτής κα Άννα Ασημακοπούλου.

Να σημειώσουμε ότι η φετινή συνάντηση στην Ερέτρια συνέπεσε με τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τα 40 χρόνια του ελληνικού Τμήματος και γιορτάστηκαν, μετά από απόφαση της διεθνούς διοίκησης, στην Εύβοια. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε και η Γενική Συνέλευση,. όπου επανεξελέγη ομόφωνα, Διεθνής Πρόεδρος και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα AEJ και του Ελληνικού Τμήματος η κα Σάγια  Τσαουσίδου

Εξαιρετική ήταν η ομιλία της Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κας Σοφίας Βούλτεψη,  η οποία, ως έγκυρη και έγκριτη δημοσιογράφος, με πολυετή εμπειρία στη διεθνές ρεπορτάζ,  διαπραγματεύτηκε το θέμα «Δημοσιογράφοι στον πόλεμο: Με αλήθεια ή με την πατρίδα; Ο ρόλος της Ελλάδας στην υποδοχή των προσφύγων». Μια ομιλία σεμινάριο, διατυπώθηκαν μεγάλες αλήθειες μέσα από μια πλειάδα ψεμάτων σε πολλά πολεμικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα.

Δείτε τη δήλωση της Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφίας Βούλτεψη στην “Άποψη τώρα”:

Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις-ομιλίες των κ.κ. Γ. Σιμόπουλου Διευθύνοντος Συμβούλου του STAR TV  Κεντρικής Ελλάδας, o οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της Περιφερειακής τηλεόρασης που συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση αλλά και του κ. Σπ. Λάτσα Εκδότη-Δημοσιογράφου της εφημερίδας ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του περιφερειακού Τύπου.

Ιδιαίτερη στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία δύο σχολείων της Εύβοιας, του Πρότυπου Σχολείου Χαλκίδας και του 1ου Γενικού Λυκείου Αυλωναρίου Κύμης, όπου οι μαθητές παρουσίασαν την Ευρώπη μέσα από τη δική τους οπτική γωνία. Πως βλέπουν την Ε.Ε. αλλά και τι θα μπορούσε να αλλάξει. Μετά την παρουσία των θέσεών τους οι μαθητές βραβεύτηκαν από την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν οι ομιλητές ήταν:

  • Ο Περιφερειακός Τύπος και πως συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας
  • Η Ανασυγκρότηση της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές του 2021
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης
  • Fake News και παραπληροφόρηση, πώς λειτουργεί η σύγχρονη προπαγάνδα, αν μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί
  • Δημοσιογραφική δεοντολογία και σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
  • Η κρίση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία
  • Η Ευρώπη και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: ποια είναι η σημερινή κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ
  • Πώς η τεχνητή νοημοσύνη, το εμπόριο και οι κυβερνήσεις μπορούν να διαδώσουν γρήγορα ανοησίες
  • Οι χρήσεις και οι καταχρήσεις των ψηφιακών τεχνολογιών, με ειδικό προσκεκλημένο ομιλητή για το Βιετνάμ και την Ταϊβάν
  • Η αρμονική συμβίωση Κύπριων και Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων. Οι απειλές και η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία των δημοσιογράφων από τον Ταγίπ Ερντογάν

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και η Έκθεση Φωτογραφίας του γνωστού φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου, για την ελληνική Μαριούπολη της Ουκρανίας που εντυπωσίασε και συνάμα συγκίνησε.

Διαβάστε: Η Μαριούπολη με το φακό του Βασίλη Κουτρουμάνου

Δείτε τη δήλωση του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου στην “Άποψη τώρα”:

Στο συνέδριο μετείχαν και οι δημοσιογράφοι της  «Άποψη τώρα», Ανδρέας κάτσενος και Σοφία Μπασκάκη μετά από πρόσκληση της εκλεκτής συναδέλφου και Ταμία του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κας Έφης Ντίνη, την οποία και  ευχαριστούμε θερμά.