Η αθέατη αρχαιολογική μαρτυρία της Ταναγραϊκής γης αναβιώνει με το Αρχαίο Θέατρο

16.9.2015

της Σοφίας Μπασκάκη

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τανάγρας Βασίλη Περγάλια και τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, κινήθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και των συναφών δημοσίων κτιρίων της αρχαίας Τανάγρας.

Το θέμα τέθηκε αρχικά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 13ης Μαρτίου 2015, όπου και ψηφίστηκε ομόφωνα η έγκριση για την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο υψίστης πολιτισμικής σημασίας «το σπουδαιότερο έργο στην πενταετία της διοίκησης μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας. Η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας ξεκίνησε να υλοποιείται μέσω της συνεργασίας του Δήμου Τανάγρας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.

Μετά από πολλές και συνεχείς προσπάθειες, περίπου ένα χρόνο μετά,  η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας, υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου 2016, μεταξύ του Δήμου Τανάγρας, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, μετά από 2.300 χρόνια σιωπής, το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας θα ξαναζωντανέψει με την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» για να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την πολιτιστική ζωή της περιοχής αλλά και της πατρίδας μας.

Η ιστορική διαδρομή του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας

Ο εντοπισμός της αρχαίας Τανάγρας έγινε για πρώτη φορά το 1776. Η αρχαία εντοιχισμένη επιγραφή που βρέθηκε στον παρακείμενο βυζαντινό ναΐσκο του Αγίου Θωμά επέτρεψε την ταυτοποίηση της το 1806. Σύμφωνα με την μελέτη της αρχαιολόγου και προϊσταμένης της ΕΦΑ Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρας Χαραμή, η Τανάγρα κατοικούνταν συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο μέχρι και τον 7ο μ.Χ. αιώνα, ενώ αποτελούσε μια οργανωμένη πόλη από την αρχαϊκή περίοδο. Κτισμένη στο κέντρο της Ταναγραικής περιοχής, που περιελάμβανε τις πόλεις που συνιστούσαν τετρακωμία, Ελεών, Άρμα, Μυκαλησσός και Φαραί καθώς επίσης και τις παράλιες πόλεις Αυλίδα και Δήλιον, η Τανάγρα, δεσπόζουσα στην περιοχή, κατείχε τον έλεγχο.

Η αρχαία πόλη δεν έχει ανασκαφεί ποτέ. Το 1890 διενεργήθηκε μια μικρής κλίμακας αρχαιολογική έρευνα, από την Αρχαιολογική Εταιρεία, στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου, στο κέντρο περίπου της νοτιοανατολικής Βοιωτίας επί του χαμηλού λόφου Γκριμάδα. Η έρευνα αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα ειδώλια στο κοίλον του θεάτρου δεν υπήρχαν πλέον στη θέση τους, ενώ η ορχήστρα ήταν εντελώς κατεστραμμένη. Αναφέρεται επίσης ότι στα ανατολικά του κοίλου του θεάτρου βρίσκεται ναός της πρώιμης βυζαντινής περιόδου. Το αρχαίο θέατρο της Τανάγρας, στην ολοκληρωμένη μορφή του, θα αποτελούσε ένα σημαντικό δημόσιο αρχιτεκτόνημα που αντανακλούσε την σπουδαιότητας της επικεφαλούς πόλης της αρχαίας Ταναγραϊκής περιοχής.

Το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας σήμερα

Μέσα στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Τανάγρας, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας, με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, προτείνει  στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας  να εξετάσει την δυνατότητα της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής  ανάδειξης του χώρου από τον Δήμο Τανάγρας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας εξετάζει  και εγκρίνει την πρότασή. Η αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου ξεκινά.

Η Προγραμματική Σύμβαση προτείνει αρχικά τον καθαρισμό, την αποτύπωση και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Καθώς το θέατρο αποτελούσε  αναπόσπαστο τμήμα λατρευτικής θέσης με ναούς και δημόσια αρχιτεκτονήματα στο άμεσο περιβάλλον του, θα διενεργηθεί ο καθαρισμός και η αποτύπωση των δημόσιων κτιρίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Με την επιπλέον διερεύνηση δίνεται η δυνατότητα της ολοκλήρωσης της τοπογραφίας της Αρχαίας Τανάγρας και η ανάδειξη της δημόσιας λειτουργίας του Θεάτρου. Με την έναρξη των εργασιών στόχος είναι η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου, αποκαθιστώντας την μακραίωνη ιστορία του και αναδεικνύοντας την πολιτιστική προσφορά στον κόσμο, που θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει το σπουδαίο πολιτισμικό υπόβαθρο της Ταναγραϊκής γης.