Η αθέατη αρχαιολογική μαρτυρία της Ταναγραικής γης στο προσκήνιο

    Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τανάγρας Βασίλη Περγάλια και την στήριξη της Δημοτικής Αρχής κινήθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και των συναφών δημοσίων κτιρίων της αρχαίας Τανάγρας. Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 13ης Μαρτίου 2015 όπου και ψηφίστηκε ομόφωνα η έγκριση για την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο υψίστης πολιτισμικής σημασίας «το σπουδαιότερο έργο στην πενταετία της διοίκησης μας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας. Η ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου Τανάγρας θα υλοποιηθεί μέσω της συνεργασίας του Δήμου Τανάγρας με την ΕΦΑ Βοιωτίας.

    Ο εντοπισμός της αρχαίας Τανάγρας έγινε για πρώτη φορά το 1776. Η αρχαία εντοιχισμένη επιγραφή που βρέθηκε στον παρακείμενο βυζαντινό ναΐσκο του Αγίου Θωμά επέτρεψε την ταυτοποίηση της το 1806. Σύμφωνα με την μελέτη της αρχαιολόγου και προϊσταμένης της ΕΦΑ Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρας Χαραμή, η Τανάγρα κατοικούνταν συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο μέχρι και τον 7ο μ.Χ. αιώνα, ενώ αποτελούσε μια οργανωμένη πόλη από την αρχαϊκή περίοδο. Κτισμένη στο κέντρο της Ταναγραικής περιοχής, που περιελάμβανε τις πόλεις που συνιστούσαν τετρακωμία, Ελεών, Άρμα, Μυκαλησσός και Φαραί καθώς επίσης και τις παράλιες πόλεις Αυλίδα και Δήλιον, η Τανάγρα δεσπόζουσα στην περιοχή κατείχε τον έλεγχο.

    Η αρχαία πόλη δεν έχει ανασκαφεί ποτέ. Το 1890 διενεργήθηκε μια μικρής κλίμακας αρχαιολογική έρευνα, από την Αρχαιολογική Εταιρεία, στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου, στο κέντρο περίπου της νοτιοανατολικής Βοιωτίας επί του χαμηλού λόφου Γκριμάδα.. Η έρευνα αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα ειδώλια στο κοίλον του θεάτρου δεν υπήρχαν πλέον στη θέση τους, ενώ η ορχήστρα ήταν εντελώς κατεστραμμένη. Αναφέρεται επίσης ότι στα ανατολικά του κοίλου του θεάτρου βρίσκεται ναός της πρώιμης βυζαντινής περιόδου. Το αρχαίο θέατρο της Τανάγρας, στην ολοκληρωμένη μορφή του, θα αποτελούσε ένα σημαντικό δημόσιο αρχιτεκτόνημα που αντανακλούσε την σπουδαιότητας της επικεφαλούς πόλης της αρχαίας Ταναγραϊκής περιοχής.

    Μέσα στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Τανάγρας, η προγραμματική σύμβαση προτείνει αρχικά τον καθαρισμό, την αποτύπωση και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Καθώς το θέατρο αποτελούσε  αναπόσπαστο τμήμα λατρευτικής θέσης με ναούς και δημόσια αρχιτεκτονήματα στο άμεσο περιβάλλον του, θα διενεργηθεί ο καθαρισμός και η αποτύπωση των δημόσιων κτιρίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Με την επιπλέον διερεύνηση δίνεται η δυνατότητα της ολοκλήρωσης της τοπογραφίας της αρχαίας Τανάγρας και η ανάδειξη της δημόσιας λειτουργίας του θεάτρου. Με την έναρξη των εργασιών στόχος είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αποκαθιστώντας την μακραίωνη ιστορία του και αναδεικνύοντας την πολιτιστική προσφορά στον κόσμο που θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει το σπουδαίο πολιτισμικό υπόβαθρο της Ταναγραίας γης.