Η αλήθεια για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

του Ανδρέα Κάτσενου

Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας  από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης και η επιστροφή τους στη πατρίδα, ανήμερα της Παναγιάς, είναι, πράγματι, ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Η Παναγιά βοήθησε και στήριξε τα παλληκάρια μας. Μαζί τους όλος ο Ελληνικός λαός που έζησε την αγωνία τους μέρα με τη μέρα, προσεύχονταν για την επιστροφή τους.

Με ιδιαίτερη χαρά είδα όλους τους κληρικούς της χώρας μας από τον Άμβωνα, χθες, να κάνουν μνεία στις προσευχές τους για τους δύο στρατιωτικούς μας. Αλίμονο, εάν η Εκκλησία δεν στήριζε πνευματικά και ηθικά τα παιδιά της. Ειδικά όταν αυτά αδίκως ήταν φυλακισμένα. Αλλά τα περί θαύματος είναι μάλλον ακραίο γεγονός, χωρίς να αμφισβητώ την σκέπη, παραμυθία και προστασία της Παναγιάς μας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επέστρεψαν στην Πατρίδα μετά από πεντέμισι μήνες κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.  Αφού εξέτισαν, σιωπηρώς, την ποινή τους χωρίς καν να τους απαγγελθεί κατηγορία και να δικαστούν. Αφού δεν στοιχιοθετήθηκε το αδίκημα της κατασκοπίας, αλλά της απλής εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Η απελευθέρωση τους δεν έγινε γιατί ο Σουλτάνος ξαφνικά έγινε φιλέλληνας. Ούτε γιατί θέλησε να δείξει καλό πρόσωπο στους Ευρωπαίους και τη διεθνή κοινότητα. Ούτε φυσικά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση, μετά τις πιέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

Το έπραξε γιατί απλά κέρδισε τη μάχη. Πήρε αυτό που ήθελε. Όχι τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν, μετά το πραξικόπημα κι ήρθαν στη χώρα μας και που στη συνέχεια πήραν πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Πήρε στην ουσία κάτι πολύ πιο σημαντικό που ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να σημαίνει, σε βάθος χρόνου, για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η «χρήσιμη» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την παραχώρηση  του ονόματος Μακεδονία, στα Σκόπια, με νόμο επέτρεψε,  στην Ελληνικής καταγωγής μουσουλμανικής  μειονότητας της Θράκης αυτό που επί δεκαετίες ζητούσαν οι Τούρκοι. Οι Μουφτήδες να εκλέγονται, απευθείας, από τη μειονότητα και όχι να ορίζονται από την Ελληνική Πολιτεία. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό έγινε με την ψήφισε την 1η Αυγούστου της διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, μετά από απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα, για την συνταξιοδότηση των Μουφτήδων της Θράκης, με τη συμπλήρωση του 67 έτους της ηλικίας τους. Έτσι απομακρύνονται εντός δύο μηνών οι νόμιμοι Μουφτήδες και ανοίγει ο δρόμος για την απευθείας εκλογή από τη μουσουλμανική μειονότητα των νέων που θα είναι αρεστοί και στην Άκγυρα.

Όσον αφορά το περίφημο non paper του Μαξίμου, όπου η κυβέρνηση επιχείρησε  να ηρωοποιήσει την εικόνα της και να μας πείσει περί της αλλαγής κλίματος με την γείτονα Τουρκία, εξαιτίας της συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας, που καταβάλει, άμβλυνσης των διαφορών μας μάλλον απέτυχε οικτρά.

Όποιος μελετήσει, επισταμένως, το κείμενο και με βάσει τα πραγματικά γεγονότα μπορεί να το αποδομήσει με αδιάσειστα επιχειρήματα.

Οι σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα είναι οι χειρότερες δυνατές μετά τα Ίμια το 1996. Το Αιγαίο οι τούρκοι το έχουν κάνει κόσκινο στις παραβιάσεις. Εσχάτως άρχισαν και οι εικονικές αερομαχίες.  Ενώ  τώρα απροκάλυπτα τούρκοι ψαράδες πυροβολούν Έλληνες.

Επίσης καθημερινές είναι οι εμπαθείς και προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρας μας. Δηλώσεις οι οποίες στοχεύουν ενάντια στην εδαφική  ακεραιότητα και στα δικαιώματά  μας στο Αιγαίο. Όπως, επίσης, γνωστή είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στο προσφυγικό. Άρα τα περί διπλωματικής επιτυχίας της Ελληνικής κυβέρνησης μάλλον περί αυγουστιάτικου αστείου μπορεί να εκληφθεί.

Όσο για την περίφημη επίσκεψη του Σουλτάνου Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν στη χώρα μας, μετά από  65 χρόνια, όπου η κυβέρνηση  το θεωρεί κατόρθωμα, έχω την πεποίθηση  ότι αυτή καταγράφηκε ως παταγώδης αποτυχία. Ως επίσκεψη που δεν είχε θετικά αποτελέσματα γιατί ήταν πλημμελώς προετοιμασμένη.

Θυμόμαστε όλοι τους κεραυνούς του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του κ. Ερντογάν και την αντίδραση του τελευταίου.

Άρα τα περί  σπουδαίας εθνικής διπλωματίας που άλωσε τα επιχειρήματα της Άγκυρας και την ανάγκασε σε οπισθοχώρηση, ας τα αφήσουμε γιατί με τέτοια επιχειρήματα μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι και γελάνε.