Η αλήθεια για την Ιπποκράτειο Πολιτεία και η υπόσχεση Χαρδαλιά στον Γιασημάκη

Σημαντικά αντιπυρικά έργα δρομολογήθηκαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και μέσα σε λίγες ημέρες ο Δήμος Ωρωπού αλλά και η κυβέρνηση επιχειρούν να καλύψουν αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει από δεκαετίες. Είναι γεγονός πως με τους έγκαιρους χειρισμούς του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη από τις ημέρες κιόλας της “Μήδειας” μπήκαν οι βάσεις για τα όσα γίνονται σήμερα.

Από την άλλη είναι και αυτοί που επιχειρούν να καρπωθούν τα όσα θετικά γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η περιοχή της Ιπποκρατείου εντάχθηκε μεταξύ των 18 κόκκινων περιοχών της Αττικής που η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα για να γίνουν αντιπυρικά έργα.

Το Σάββατο 15/5 ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σε μία έμπρακτη προσπάθεια στήριξης της περιοχής αλλά και του Δήμου Ωρωπού επισκέφθηκαν την περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας και επέβλεψαν την πρόοδο των εργασιών παρουσία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού Γιάννη Δήμα.

Διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες 15 μέτρων από την κάθε πλευρά των κεντρικών δρόμων και αντιπυρική ζώνη πλάτους 40 μέτρων πέριξ του οικισμού των 7.500 στρεμμάτων. Η πρώτη φάση του καθαρισμού θα γίνει μέχρι 15 Ιουνίου και θα αρχίσει πάλι το Φθινόπωρο. Θα τοποθετηθούν σύγχρονες γεννήτριες σε κάποια αντλιοστάσια αλλά τροχοπέδη αποτελούν οι κλοπές που γίνονται στις υποδομές των γεννητριών.

Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της οδού Ρέρας ως δρόμου διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη αλλά και η διάνοιξη χώρων για αναστροφή των οχημάτων. Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα της αποψίλωσης και κοπής δέντρων κοντά στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δήμας υπενθύμισε πως η έκταση είναι μεγάλη και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο καθαρισμός καθώς δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια στο ταμείο του Δήμου.

Τότε ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε προς τον Γιάννη Δήμα: “Όλοι οι Δήμοι γκρινιάζουν. Πείτε μου τι μπορείτε να κάνετε”.

Ο Γιάννης Δήμας ανταπάντησε στον Νίκο Χαρδαλιά λέγοντας του: “Υπουργέ μου εκτός από την Ιπποκράτειο στο Δήμο μας συνολικά υπάρχουν δασικές εκτάσεις 150.000 στρεμμάτων. Τι άλλο να κάνουμε πια; Βοήθεια ζητάμε. Για αυτό είμαστε όλοι εδώ”.

Ο κ. Χαρδαλιάς βλέποντας τον Δήμα να επιμένει για το οικονομικό πρόβλημα είπε: “Εντάξει θα το δούμε το θέμα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Έχουμε ετοιμάσει πολλά πράγματα να κάνουμε και σύντομα θα μιλήσουμε και για την υπογειοποίηση του δικτύου στο Τατόι αλλά και για εδώ στην Ιπποκράτειο”.

Την αυθόρμητη συζήτηση εκμεταλεύτηκαν ορισμένοι διαδίδοντας ψευδώς πως ο Χαρδαλιάς έκανε παρατήρηση στον δήμαρχο Γιώργο Γιασημάκη, κάτι που δε συνέβη ποτέ. Αντιθέτως οι δύο άνδρες περπάτησαν την οδό Ρέρας και είχαν κατ΄ ιδίαν συζήτηση όπου ο Γιώργος Γιασημάκης εξήγησε στον Νίκο Χαρδαλιά το μέγεθος των προβλημάτων και της τεράστιας έκτασης του Δήμου τα οποία ο Χαρδαλιάς γνώριζε και από τα σχετικά έγγραφα του Δήμου αλλά και από τις δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν πρόσφατα μεταξύ των Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά και των δημάρχων της Αττικής.

Μάλιστα σε μία από αυτές τις τηλεδιασκέψεις συζητήθηκε και η πρόταση να κλείνει η λίμνη Μπελέτσι για τους επισκέπτες εφόσον συντρέχουν καιρικές συνθήκες όπως γίνεται και στο δάσος του Σχινιά. Μάλιστα ο Χαρδαλιάς είπε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία τους σε θέματα της υδροδότησης, των γενητριών και των αντλιοστασίων, ενώ σε δεύτερη φάση θα καθαριστεί η Αγίου Μερκουρίου.

Γενικά για πρώτη φορά η Ιπποκράτειος Πολιτεία μπήκε σε προτεραιότητα και δρομολογήθηκαν έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος ενώ εντός των ημερών θα έχει συνεργασία με τον Νίκο Χαρδαλιά για τα όσα συμφωνήθηκαν αλλά και με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για καθαρισμούς και άλλων περιοχών του Δήμου Ωρωπού.