Η αλήθεια για την υποψηφιότητα Μπακογιάννη στο ΕΛΚ

27.10.2015

Στην πολιτική είναι σύνηθες να λες μικρές ανακρίβειες όταν είναι αναγκαίο να διαφυλάξεις εθνικά συμφέροντα η να προστατεύσεις μια διαπραγμάτευση. Είναι όμως πολιτικά ανήθικο   κι ανέντιμο για καθαρά μικροπολιτικό συμφέρον να αντιστρέφεις την πραγματικότητα και να εμφανίζεις το άσπρο μαύρο.

Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ένα από τα 78 ευρωπαϊκά φιλελεύθερα κόμματα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετείχε στο πρόσφατο εκλογικό-απολογιστικό Συνέδριο του με 16 αντιπροσώπους. Μεταξύ αυτών και οι τρείς ανθυποψήφιοι του κ. ΜεΪμαράκη για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας μετά από δική του συνδρομή. Και οι τρείς είχαν δικαίωμα ψήφου.

Στο συνέδριο παρέστησαν οι κ. Τζιτζικώστας  ο οποίος μάλιστα δεν παρέστη στην ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό όπου δόθηκε σκληρή μάχη για να περάσουν οι εθνικές θέσεις μας. Στο τελικό κείμενο και ο  Γεωργιάδης. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης λόγω ίωσης δεν μετέβη.

Αναφορικά με τις αιχμές που άφησε ο κ. Τζιτζικώστας για την παρουσία του κόμματος στο ΕΛΚ και περί κακής προετοιμασίας στο θέμα της υποψηφιότητας της κας Μπακογιάννη σύμφωνα με πληροφορίες τα γεγονότα έχουν ως ακολούθως

Πρώτον, ότι από τον Αύγουστο γι τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ είχε εκφράσει ενδιαφέρον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και επέσυρε το ενδιαφέρον του ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ.

Δεύτερον, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διέθετε και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα (πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο Συμβούλιο της Ευρώπης) πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλάει τέσσερις γλώσσες και διαθέτει πλείστες όσες επαφές στην Ευρώπη). Κατά συνέπεια είχε το προβάδισμα έναντι πολλών άλλων επίδοξων διεκδικητών.

 Τρίτον, η απόφαση για τον ποιόν θα προτείνει το κόμμα σε αντίστοιχες θέσεις είναι θέμα του αρχηγού και όχι αντικείμενο διαβούλευσης η εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Η αλλαγή της υποψηφιότητας την τελευταία στιγμή δημιούργησε πράγματι μια αρρυθμία υπό το πρίσμα ότι οι υποψηφιότητες είχαν ήδη κλείσει και δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στο ΕΛΚ όπου μετείχαν 1900 σύνεδροι. Έτσι η κα Μπακογιάννη απέσυρε την υποψηφιότητά της.

 Επειδή κατά πάγια τακτική όταν ελληνική αντιπροσωπεία μετέχει στο εξωτερικό, όλοι προσπαθούν ενωμένοι να στηρίξουν τη παρουσία της κι όχι να δημιουργήσουν προβλήματα εντυπωσιασμού  ο κ. Τζιτζικώστας καλό θα ήταν να ήταν πιο φειδωλός στις λεκτικές του κορώνες και παρορμήσεις. Πριν αφήσει αιχμές κατά του ίδιου του του κόμματός του όπου επιθυμεί να ηγηθεί.

Γιατί δεν ήταν τόσο δύσκολο να δει τους συσχετισμούς στο ΕΛΚ και γιατί η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη ή όποιου άλλου δεν θα μπορούσε να περάσει και ένα τέτοιο θέμα το έκανε εσωκομματικό για ίδιον όφελος;

Και τέλος ότι η όποια υποψηφιότητα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη επιστολή του προέδρου του κόμματος προς το ΕΛΚ.  Εκτός κι αν το μεγάλο ολίσθημα ήταν η μη έκδοση οικογενειακής φωτογραφίας για τον ιστορικό του μέλλοντος ή το αρχείο των παρισταμένων.