Η Αλίκη κατηγορούμενη: Η άγνωστη δικαστική περιπέτεια της Βουγιουκλάκη και η σπάνια φώτο στο εδώλιο

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η αγαπημένη ηθοποιός των περισσοτέρων Ελλήνων δεν είχε απασχολήσει μόνο με τους ρόλους της, αλλά και τη δικαιοσύνη.

Αυτή η στιγμή ήταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1961 όταν μια εταιρεία παραγωγής που συνεργάστηκε για να κάνει μια ταινία, της κάνει μήνυση. Όχι μόνο σε εκείνη, αλλά και στους διευθυντές των μεγάλων εφημερίδων της εποχής. Επειδή φιλοξένησαν τις δηλώσεις δυσαρέσκειάς της για την συγκεκριμένη εταιρεία. Αποτέλεσμα ήταν  να βρεθεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη κατηγορούμενη σε δίκη.

«Το 1957, η Αλίκη στα πρώτα χρόνια της θεατρικής και κινηματογραφικής της παρουσίας, έχει ήδη ξεχωρίσει με το ταλέντο και την ιδιαίτερη λάμψη της. Το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιας όπου ήδη γυρίζει δύο ταινίες. Δέχεται και άλλη μία πρόταση από μία σχετικά άγνωστη εταιρεία παραγωγής της εποχής. Η Adams Films των αδερφών Αδαμη της προτείνει την ταινία «Θολά Νερά» (Η ζαβολιαρα). Με συμπρωταγωνιστές τον Γιώργο Φούντα και Παντελή Ζερβό.

Η ταινία που ταλαιπώρησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Τα γυρίσματα ξεκινούν, όμως το «αδύναμο» και «χλιαρό» σενάριο καθώς και η σκηνοθεσία, όπως και πολλά προβλήματα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ταλαιπωρούν την αγαπημένη ηθοποιό. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε δηλώσεις της σε εφημερίδες εκφράζει παράπονα για τις παραλείψεις στην συγκεκριμένη ταινία.

Η εταιρεία παραγωγής την κατηγορεί για αθέτηση των όρων συμβολαίου και μηνύει την ίδια και τους υπεύθυνους των εφημερίδων. Η μήνυση αφορά συκοφαντική δυσφήμιση και η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια. Στην σπάνια αυτή φωτογραφία η Αλίκη στο «εδώλιο» των κατηγορουμένων, με τον «θεατρικό της μέντορα» στο πλευρό της και σπουδαίο Μάριο Πλωριτη (όρθιος αριστερά). Και τους συγκατηγορούμενους, Κ. Νιτσο (Αρχισυντακτης των «Νέων»), Π. Κοκκα (Δ/ντης «Ελευθεροτυπιας») και Κ. Αθανασοπουλο (Δ/ντης «Οθόνης»).

Η δίκη γίνεται τον Απρίλιο του 1961 διαρκεί πολλές ώρες με την κατηγορία να κρίνεται αβάσιμη και όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώνονται πανηγυρικά. Η ταινία παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε το 1957 προβλήθηκε στους κιν/φους στις 4 Απριλίου του 1960. Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και με την φωνη της Αλίκης «ντουμπλαρισμενη» από άλλη ηθοποιό που όπως αναφέρεται ίσως ήταν και η «εκδίκηση» της εταιρείας στο πρόσωπο της. Το γεγονός αυτό δεν την πτοεί καθώς εκείνη την περίοδο ανήκει ήδη στην Φινος Φιλμ. Σαρώνει με το «Κλωτσοσκουφι» το οποίο προβάλλεται δύο εβδομάδες πριν. Έχει ήδη θριαμβεύσει με το «Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» πέντε μήνες πριν τον Νοέμβριο του ’59.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και οι συνεργασίες της

Γίνεται στην πορεία περισσότερο προσεκτική στις συνεργασίες της και έχοντας απόλυτη επίγνωση του μεγάλου ταλέντου και της τεράστιας δύναμης που διαθέτει, διαπραγματεύεται πλέον με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα που την οδηγεί στην κορυφή και στις καρδιές του κοινού που την λάτρεψε όσο καμία άλλη..»