Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αθήνα

4.12.2015

Σε ανακοίνωση για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα το Γραφείο Τύπου της ΚΕτου ΚΚΕ τονίζει:

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Αθήνα και οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξε με την ελληνική κυβέρνηση, πέρα απ’ τα όρια της εθιμοτυπικής διπλωματίας, σηματοδοτούν την, πολύ επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο στη Συρία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και επισφραγίζει την πρόθυμη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσκεψη Κέρι, σε συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, που ενισχύεται και διευρύνεται η στρατιωτική παρουσία και δράση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς έχει ήδη αποδεχθεί τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή, με την αποδοχή της ενεργοποίησης του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, αλλά και την προσυπογραφή των επικίνδυνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 1-2 Δεκέμβρη 2015, που ανοίγουν το δρόμο για πιο ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας ενάντια στους λαούς.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας και των επενδύσεων, προϋποθέτει τη γρήγορη υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου, ενώ οι συζητήσεις για τα Ενεργειακά, είτε αυτά αφορούν συμφωνίες εκμετάλλευσης πρώτων υλών στην Ελλάδα είτε μεταφορά μέσω Ελλάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν γίνονται προς όφελος του λαού, αλλά για λογαριασμό του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων ξετυλίγεται ένα πλέγμα θεμάτων που αποδεικνύει ότι η επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη της χώρας μας “γεωστρατηγική αναβάθμιση” είναι επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής, καθώς και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κέρι κάλυψε την Τουρκία για τις παραβιάσεις της στο Αιγαίο με το σαθρό επιχείρημα ότι “Ελλάδα – Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ”. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία σε επαγρύπνηση, σε ένταση της δράσης ενάντια στη χρήση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και σε οποιαδήποτε συμμετοχή, εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».