Η «Αποψη τώρ@» στην 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση στο Έρντινγκ της Βαυαρίας

Με σύνθημα «ΝΕΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για πιο δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση – Νέοι δρόμοι για πιο ισχυρή Ευρώπη» ξεκίνησε, στις 5 Νοεμβρίου 2019, τις εργασίες της η 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) στο Έρντινγκ της Βαυαρίας, με περισσότερες από τριακόσιες συμμετοχές.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν,  την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, οι τριήμερες εργασίες της ΕΓΣ με τις θεματικές συζητήσεις των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων και την έγκριση κοινής διακήρυξης. Παράλληλα ανανεώθηκε το ραντεβού  της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για το 2020 στην Αθήνα.

Τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα που διατηρούν γραφεία στην Ελλάδα,  στο πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της Συνδιάσκεψης, μετείχαν  στη διεξαγωγή θεματικών συζητήσεων οι οποίες παρουσίασαν εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον. Κατατέθηκαν απόψεις, ιδέες και πολιτικές προτάσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Γερμανική πλευρά για μια ουσιαστική επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, το Ίδρυμα Friedrich-Naumann, το οποίο τα τελευταία χρόνια, υπό την Διεύθυνση του Δρ. Αθανάσιου Γραμμένου, παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στη χώρα μας,  στο πλαίσιο της φιλελεύθερης ατζέντας του, για μία ανθεκτική δημοκρατία, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα Ηνωμένα Έθνη Καινοτομίας: μια φιλελεύθερη ατζέντα για ανθεκτική δημοκρατία, όπου αναπτύχθηκε από τους ομιλητές η συμμετοχή των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα στοιχεία καινοτομίας που μπορούν να εισάγουν στην πολιτική.

Στο πάνελ αυτής της  συζήτησης μετείχε και μίλησε η Εκδότρια και δημοσιογράφος του ενημερωτικού-δημοσιογραφικού site  apopsi-tora.gr κα Σοφία Μπασκάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο τον νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Συγκεκριμένα η κα Σοφία Μπασκάκη τόνισε ότι:

«Η πολυετής ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με έχει εμφυσήσει στις ανάγκες που έχει ένας Δήμος, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζει.

Η ίδια δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την πολιτική ως πολιτικό πρόσωπο, δεν μπορώ όμως να διανοηθώ ότι δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική μέσα από το δημοσιογραφικό λειτούργημα και αυτό γιατί η δημοσιογραφία μου δίνει τη δυνατότητα της αμερόληπτης άποψης και της αντικειμενικότητας.

Πιστεύω πως έτσι έχω περισσότερα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, καθώς έχω πολιτική σκέψη που δεν χρειάζεται να την περιορίσω πίσω από μια κομματική ταυτότητα.

Όσο πιο αμερόληπτος είναι ο δημοσιογράφος, τόσο πιο πολύ «ενοχλεί». Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά ξεφεύγουν από το πλαίσιο της δημοκρατίας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φιμώσουν τα ΜΜΕ αν τα δημοσιεύματα δεν είναι συμβατά με τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Πρόσφατα είχα μια δυσάρεστη προσωπική εμπειρία, όταν κατά την προεκλογική περίοδο -στις Δημοτικές Εκλογές του 2019- με προπηλάκισαν μαζί με το συνεργάτη μου και εκείνον μάλιστα τον χτύπησαν, καθώς κάναμε διανομή στην εφημερίδα μου. Ο λόγος; Όχι επειδή μέσα στην εφημερίδα γράφαμε κάτι κακό για τον υποψήφιο Δήμαρχο που υποστήριζαν αυτοί που μας επιτέθηκαν, αλλά γιατί γράφαμε κάτι καλό για άλλον υποψήφιο Δήμαρχο. Η επίθεση αυτή δεν ήταν απλά μια επίθεση απέναντι σε δύο ανθρώπους, δημοσιογράφους, αλλά ένα δυνατό χτύπημα στην ελευθεροτυπία, γεγονός που καταδίκασε και η ΕΣΗΕΑ.

Οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με ένα δημοκρατικό καθεστώς, πόσο μάλλον όταν επιδιώκεις να προσελκύσεις στην πολιτική τους νέους, οι οποίοι φαίνεται πως αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στα κοινά και δείχνουν να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και να την απαξιώνουν.

Πιστεύω όμως, ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Οι νέοι νιώθουν απαξιωμένοι από τον τρόπο που εφαρμόζεται η πολιτική και εισπράττουν ότι το «σύστημα» τους έχει αφήσει «απ’ έξω». Δεν είναι οι ίδιοι πολιτικά απαθείς, αλλά η πολιτική τους έχει περιθωριοποιήσει.

Ως δημοσιογράφος, μέσα από το site μου κυρίως, προσπαθώ να φέρω τους νέους πιο κοντά στα κοινά, μέσα από αθλητικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, που γίνονται στο Δήμο.

Το καλύτερο όμως παράδειγμα για τους νέους δεν είναι οι θεωρίες και οι υποδείξεις, αλλά η δική μας ενεργός δράση και συμπεριφορά. Οι νέοι χρειάζονται αυθεντικά πρότυπα και έχουν ανάγκη  να πιστέψουν σε κάτι αληθινό, μέσα σε ένα κόσμο που όλα τα στερεότυπα και οι κατ’ επίφαση «ηθικές αξίες» έχουν καταρρεύσει.

Δεν μπορούμε να μιλάμε στους νέους για ανοικτή σκέψη, όταν η συμπεριφορά μας είναι ρατσιστική απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό.

Δεν μπορούμε να μιλάμε στους νέους για αξιοκρατία, όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε δίκαιοι.

Δεν μπορούμε να μιλάμε στους νέους για δημοκρατία, όταν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τη γνώμη του άλλου.

Και τέλος δεν μπορούμε να  μιλάμε για δημοκρατία, όταν εμείς οι ίδιοι τους απαξιώνουμε λέγοντας ότι «είσαι μικρός και δεν ξέρεις».

Δεν είμαι από τα άτομα που θα πουν «να πάνε στην άκρη οι μεγάλοι, το μέλλον ανήκει στους νέους». Το παρόν και το μέλλον ανήκουν σε όλους όσους θέλουν και είναι ικανοί να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στα κοινά. Και τι καλύτερο από μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία ανάμεσα στην πολύτιμη εμπειρία των παλιών και στη δημιουργική διάθεση των νέων.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείς «εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;» η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ΝΑΙ». Όταν θα μαζευτούν πολλά «εγώ», τότε θα δημιουργηθεί το «εμείς» και αυτό έχει τεράστια δύναμη για να αλλάξει πραγματικά τον κόσμο.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Friedrich-Ebert διοργάνωσε εργαστήρι με θέμα τη γεφύρωση ανισοτήτων και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης, όπου αναλύθηκαν παραδείγματα σε Ελλάδα με την οικονομική κρίση και στη Γερμανία με το χάσμα πλούσιων και φτωχότερων περιοχών και εξετάστηκε λεπτομερώς ο ρόλος που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ατζέντας ήταν η συζήτηση με θέμα οι «Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο: Προοπτικές και προκλήσεις» του εργαστηρίου του Ιδρύματος Konrad-Adenauer που αφορούσε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στους τομείς των υποδομών, της αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και άλλων τομέων.

Τέλος, το Ίδρυμα Heinrich-Böll διοργάνωσε εργαστήριο συζήτησης με θέμα τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας διερευνώντας και τις δυνατότητες νέων μοντέλων συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με επιχειρήσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Διαβάστε: Η 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση στο Έρντινγκ της Βαυαρίας

 

Comments are closed.