Η  «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπέγραψε νέο μνημόνιο 5,4 δις ευρώ και το χαίρεται

1.4.2016

To 4o μνημόνιο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ μέχρι το 2018 είναι γεγονός για το οποίο πανηγυρίζει. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση για την οποία ο ελληνικός λαός παρακολουθεί αμέτοχος με το ασφαλιστικό και το φορολογικό να έρχονται ένα μέσω της Εβδομάδας των Παθών πιθανότατα σε ένα νομοσχέδιο.

 Η Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κα Ολ. Γεροβασίλη αλλά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης επιβεβαίωσαν αυτό που ήταν κοινό μυστικό ότι το Μαξίμου έχει συμφωνήσει για τη λήψη μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν επιλογή του να ληφθούν τώρα τα σημαντικότερα, έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρές.

Τα μνημόνια ονομάζονται πλέον προγράμματα και οι δανειστές θεσμοί για να είναι πιο εύπεπτα ενώ τα νέα χαράτσια μέτρα σωτηρίας μιας οικονομίας που έχει καταρρεύσει από μια κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια κι έχει υπογράψει δύο μέχρι στιγμής συνολικού ύψους 95 δις με τις τράπεζες κλειστές και τα δύο τρίτα του πληθυσμού κάτω από τα όρια της ανέχειας.

«Αυτό που έχει μείνει είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%.  Το νούμερο είναι συγκεκριμένο, 5,4 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά την αξιολόγηση ο κ. Δραγασάκης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο και πως με το κλείσιμο (σ.σ. της αξιολόγησης) τον Απρίλιο τότε θα έχει ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό μέρος του Μνημονίου. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην πορεία της αξιολόγηση και πρόσθεσε: «Οριο μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε και δεν θα κάνουμε τίποτα να καταστρέψουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας».

Όσον αφορά το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» παραδεχόμενος ότι πρόκειται για τεράστιο θέμα και τονίζοντας ότι αυτό που ζητά η κυβέρνηση από τους θεσμούς είναι να μην συνδεθούν με την πρώτη κατοικία

 ΕΝΦΙΑ- Περιουσιολόγιο

Εν τω μεταξύ  νέος ΈΝΦΙΑ με νέες αυξήσεις έρχεται από τον Οκτώβρη του 2016 μ βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ το περιουσιολόγιο μετατίθεται για το 2017 και βλέπουμε.