Η βροχή ίσως… σώσει την Πάρνηθα

28.6.2016

Η βροχή ίσως αποδειχτεί καλός σύμμαχος αυτή τη φορά στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβανοχώρια για τέταρτη μέρα κι έχει μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 5 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η ένταση της φωτιάς αυτή τη  στιγμή βαίνει μειούμενη  με τη βοήθεια της βροχής αν και  οι προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο  να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος επέκτασής της, τόσο ως προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, όσο και προς τους οικισμούς Στεφάνη, Πράσινο και Πάνακτος.

Σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων η ισχυρή βροχή που έπεσε για μισή περίπου ώρα στην περιοχή, σβήνοντας πολλές από τις διάσπαρτες εστίες, που εκτείνονταν σε μεγάλη έκταση

Σημειώνεται ότι η περίμετρος της πυρκαγιάς έχει φτάσει τα 16 χιλιόμετρα.

Η πυροσβεστική εκτιμά ότι το πευκοδάσος που έχει καταστραφεί, έχει έκταση πολύ μικρότερη από αυτή που περικλείεται από την περίμετρο της πυρκαγιάς, αφού πολύ μεγάλα κομμάτια έμειναν άθικτα.

Ειδικότερα, η έκταση είναι περίπου 11.000 στρέμματα και πιθανόν να έχουν καεί περίπου τα μισά. Η αποτίμηση της καταστροφής θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Επί τόπου θα βρίσκονται μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 6 Canadair, 4 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα. Επίσης επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 76 οχήματα και 180 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Επιπλέον, τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν 100 στρατιώτες, 23 υδροφόρες των δήμων, 10 ιδιωτικές υδροφόρες και 18 χωματουργικά μηχανήματα από την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Η αυριανή ημέρα προβλέπεται δύσκολη ως προς την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) Πυρκαγιάς.

Από την ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, διαφαίνεται ότι ο άνεμος διαδραμάτισε -και διαδραματίζει- σημαντικό ρόλο για την εξέλιξή της.

Η αρχική εστία σημειώθηκε νότια του χωριού Στεφάνη, σε δασική έκταση, στις 22:40 του Σαββάτου. Λόγω των ισχυρών ανέμων, η πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα με 40 πυροσβέστες και 18 οχήματα.

Την Κυριακή, με το πρώτο φως της ημέρας, τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα Σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και έφτασαν τους 115 πυροσβέστες με 56 οχήματα και 38 άτομα πεζοπόρο.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, λόγω της έντασης και της συνεχούς εναλλαγής της διεύθυνσης των ανέμων, του ανάγλυφου του εδάφους, αλλά και του περιορισμένου δικτύου δασικών δρόμων, η περίμετρος της πυρκαγιάς διευρύνθηκε. Οι επίγειες δυνάμεις ισχυροποιήθηκαν και στο μέτωπο πλέον επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο.

Από τη Δευτέρα, τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς κινήθηκαν βορειοδυτικά προς τις περιοχές Πράσινο και Πάνακτο και νοτιοανατολικά προς τα νταμάρια Φράγκου. Από αέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνέδραμαν 8 Canadair, 4 PZL και 7 ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων δύο Chinook του Στρατού.

Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση αεροπυρόσβεσης, ένα Canadair CL-215 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους διεκομίσθησαν σώοι στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.